A család érték

Happy family

Happy family

Az Y-generáció nem nyírja ki a karácsonyt, csak kicsit felturbózza!

5 tipp rendhagyó ünneplésre

2019. december 20. - Happy Family

Minden generáció máshogy gondolkozik egy ünnepről, szokásról, sőt, gyakran újít is. Miért ne tenné meg az Y-generáció is ezt, ráadásul pont a karácsonnyal?

karacsony.jpg

Egészen hihetetlen újításokért képes a média hibáztatni az Y-generációsokat. Pedig csak az idő, a gazdasági, kulturális változások, a technológia újítások azok a tényezők, melyekre a fiatalok most is reagálnak.

Ez az írás  például egy 70 tételes összeállítást közölt a szappantól kezdve a karácsonyi képeslapig,  mindannak a a cikknek, terméknek, szokásnak és egyebeknek az eltűnésről, melyért a millenniumiakat hibáztatja. Pedig valójában arról van szó, hogy a gazdasági világválságot és a szüntelen kreatív és pro-aktív hozzáállást megkövetelő munkahelyek feszített iramát már megtapasztaló Y generáció (akik 1980 és 1995 között születtek) tagjai egyszerűen csak praktikusabban tervezik meg az ünnepnapjaikat is. Természetesen itt is vannak kivételek, de sok Y-generációs számára egy utazás vagy egy tartalmas családi program, netán egy jótékony feladat többet nyújt, mint egy méregdrága ajándék. Nézzünk meg néhány ilyen lehetőséget személyes beszámolók alapján:

Ajándékozz utazást!

Réka 38 éves egyedülálló szülőként neveli 14 éves fiát. Hosszú évekig mindig óriási fejtörést okozott számára és volt férje számára a karácsony megszervezése: mi legyen az ajándék, kinél mikor legyen a gyerek, hogyan jussanak túl a rivalizáláson arról ki tud jobb karácsonyi hangulatot varázsolni, amikor nála van a gyerek. Tavaly eldöntötte, hogy ő bizony szakít a hagyományokkal:

"Nem élünk nagy lábon, nem tehetjük meg, hogy drága nyaralásokra költsünk. Karácsonykor viszont tavaly egy nyereményjátéknak köszönhetően 2 éjszakát egy hajdúszoboszlói szállodában töltöttünk Simonnal. Annyira jól éreztük magunkat, hogy megfogadtam én ezentúl befizetem magunkat 2 éjszakára valahová. Nem kellett bevásárolni, főzni-sütni,díszíteni és izgulni azon minden jó legyen, mert tökéletesen kiszolgáltak minket. Voltak programok is és sokat fürödtünk. Most kuponnal kedvezményesen Hévízre foglaltam le szállást, még sosem voltunk ott már nagyon várjuk, 23-án indulunk."

thailand.jpg

Endre középvezetőként dolgozik egy 600 fős nemzetközi cégnél. Barátnője Kriszti is egy multinál dolgozik, szintén felelős munkakörben. Év végére mindig elfáradnak, így ha tehetik elutaznak valami melegebb éghajlatra két hétre. Kriszti ráadásul a céges rendezvényeket is szervezi, így december közepére már úgy érzi elege van a nyüzsgésből, amit szerencsére megértenek szülei is, így "elengedik" őket. "Tavalyelőtt annyira kikészültem, hogy szó szerint sírva fakadtam a boltban, amikor az orrom elől vitték el az utolsó szakácskönyvet, melyre édesanyám vágyott. Szenteste már tikkelt a szemem és bármennyire is szeretem szüleimet, Endre szüleit, testvéreit csak arra vágytam, hogy egyfolytában aludhassak vagy elvonulhassak egy könyvvel. Tavaly Thaiföldre utaztunk karácsonykor, idén nem megyünk olyan messzire, Máltára együnk, de úgy tudom ott is egész jó az idő most".

Cserélj lakást!

Bálint és Juli Szegeden laknak. Bálint főállásban dolgozik egy multinál, Juli második gyermekük Hunor születése óta  otthonról dolgozik fotósként. A fiatal házaspár ritkán teheti meg, hogy kettesben lehessen, mert a nagyszülők messze laknak, s nincs a környéken olyan rokon, barát, akik segítenének a gyermekek felügyeletében. Amikor Hunor két éves lett, úgy döntöttek, hogy igyekszenek legalább a szeretet ünnepén egymásra is jobban figyelni, "elszökni" egy kis időre. Így a család már második éve minden decemberben lakást cserél egy másik, Budapest környéki házaspárral egy hétre. A gyerekek 3 napra az egyik nagyszülőhöz viszik Kistarcsára, és 3-4 nagyra a péceli nagyihoz. Nyugodtan tudják tölteni a napokat, hiszen nem kell aggódni mi lesz a gyerekekkel, mert közel vannak hozzájuk és a nagyszülők is örülnek, hogy velük lehetnek.

christmas_in_city.jpgErre az egy hétre már hónapokkal előtte alaposan felkészülnek: kipuhatolják, milyen koncertre, kiállításra, étterembe menne el szívesen a másik és megveszik előre a jegyeket, lefoglalják az asztalokat:

"Úgy gondolom minden párnak, főleg, akik kis gyermekeket is nevelnek, kijár egy ilyen hét. Mi úgy döntöttünk, hogy karácsonyi ajándék helyett ezzel lepjük meg magunkat, mivel ezerszer jobban örülünk annak, hogy kicsit végre kettesben is lehetünk, mint bármilyen drága ajándéknak. Szenteste együtt ünnepelünk a gyerekekkel anyósoméknál, karácsony másnapján a szüleimnél ebédelünk. Nekünk így teljes az ünnep." - ecseteli Bálint.

Ajándék helyett jótékonyság

Ágoston egy 7 gyerekes vallásos családban nőtt fel, ahol nem volt szokás ajándékot adni, mondván a karácsony ne az ajándékokról szóljon, hanem Jézus születésének megünnepléséről, ő ezt a hagyományt viszi tovább 37 évesen:

"Annyira jó visszaemlékezni gyerekkorom karácsonyaira! Bár osztálytársaim volt, hogy cikiztek januárban, hogy én nem kaptam semmit, de mindig megnyugodva és örömmel tértem vissza a suliba. Nálunk a karácson már december elején kezdődött, ilyenkor kidíszítettük a házat, a kertben is a fenyőfákat. Otthon mindig eljátszottuk a "betlehemest", a legkisebbel a jászolban. Olyan életszerű lett Jézus születésének a története, az, hogy miről is szól nekünk a hit, a karácsony valódi üzenete, amit mi is szeretnénk átadni gyerekeinknek. Emlékszem, volt mindig adventi naptárunk és igyekeztük az adventi készülődést valami jótékonysággal is összekötni. Feleségemmel továbbvisszük ezt és már amikor megismerkedtünk, elhatároztuk, hogy azt a pénzt, amit karácsonyi ajándékra költenénk, valami jótékonyra célra adományozzuk. Tavaly egy anyaotthont támogattunk vele, most egy gyermekotthonnak adjuk. A Budapest Bike Maffia karácsonyi megmozdulásain is részt veszünk pár éve." 

csalad_konyha_karacsony.jpg

Adj időt!

 Zsuzsiék rengeteget dolgoznak férjével, s állandó rohanás az életük, mióta kislányuk Panka is elkezdte az ovit és Zsuzsi is visszament főállásban dolgozni. Elegük van a folyamatos mókuskerékből és úgy gondolják a minőségi időnél nincs drágább ajándék, ezért ezzel ajándékozzák meg magukat és családjukat:

"Amikor Panka azt mondta, hogy ő minket kér szülinapjára, vagyis semmi mást nem óhajt, csak velünk lenni, akkor elhatároztuk, legalább a nagyobb ünnepekkor több időt töltünk vele. Karácsony előtt úgy alakítjuk az életünket, hogy ne rabolja el azt az ajándékok utáni szaladgálás, sütés-főzés takarítás. Persze ajándék van - ne legyünk már barbárok! - de nem azon van a hangsúly. Általában azt is online rendeljük, s mivel mindenki szeret olvasni, ezért mindenki könyvet kap. Panka ugyan még nem olvas, de neki is könyveket veszünk, így van mivel tölteni közösen az időt, sok-sok mesekönyvet elolvasunk neki. Mindenkinek javaslom, hogy vegyen kicsit vissza, vegye lejjebb az igényeket és inkább figyeljen szeretteire és töltsön velük időt.Régebben a sok készülődéstől úgy elfáradtam,hogy már nem volt kedvem karácsonyozni. Tudom sokan vagyunk ezzel - főleg nők -, de akkor meg mi értelme van az ünnepnek?" - teszi fel a kérdést a harmincegy éves édesanya. Zsuzsi azt is elmesélte, hogy férje ilyenkor mindig rendel valami finomat egy étteremből 3 napra is, és előtte egy takarítóbrigád rendbe rakja a lakást.

Csináljatok valamit közösen!

painting-1744956_1920.jpgZentéék év közben alig találkoznak a családdal, mert bátyja és nővére is az ország másik részein élnek. A karácsony pedig egy logisztikailag teljesen kivitelezhetetlen feladatnak tűnt, hiszen utazással több nap is elment, ha mindenkit egyesével fel akartak keresni. Pár éve karácsonykor egy hétre valakinél összejön a család s ilyenkor nemcsak haszontalanul töltik az időt, hanem segítenek egymásnak. Tavaly disznóölés volt a szülőknél, tavalyelőtt egy faházat építettek nővéréék kertjébe, idén náluk csinálják meg a gyerekszobát: leparkettázzák, kifestik, összeszerelik a bútorokat, hogy a baba érkezésére márciusra minden készen álljon.

szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, a Happy Family munkatársa

Ha tetszett ez a bejegyzés, meg is oszthatod, és látogass vissza újra!

Nézz be a weboldalra, ahol számos más hasznos írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is, ahol nyereményjátékok is várnak!

Szemet gyönyörködtető képeinket pedig az Instán és a Pintereseten tesszük közre.

Minden jog fenntartva! A szöveg a Happy Family blog tulajdona.

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr5915137714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása