A család érték

Happy family

Happy family

Karrier és család? Nem probléma! – Nők, akiknek mindkettő sikerült

2020. március 07. - Happy Family

Nőnap alkalmából is feltehetjük a modern kor egyik legnagyobb kérdését: lehet-e egy nő egyszerre sikeres munkahelyén és anyaként is? Összegyűjtöttünk néhány ékes magyar, külföldi, kortárs és történelmi példát azok közül a különböző területeken tevékenykedő nők közül, akiknek ez sikerült és életük, karrierjük motivációként szolgálhat sokaknak.

woman-3060784_1920.jpg

Ismerjétek ​meg Kate Reddyt, aki befektetési alapkezelő, két kisgyermek édesanyja. Öt különböző időzónában kilencféle devizát tud átszámítani, és képes fél óra alatt megfürdeni, felöltözni, a gyerekeket megmosdatni, felöltöztetni és elindulni otthonról. Kate krónikus időhiányban szenved, úgy számolja a másodperceket, mint más a kalóriákat. Folytonosan rohan egyik értekezletről a másikra, eszébe kell tartania a jelentéseket az ügyfeleknek, a gyerek születésnapi tortáját, a tengerentúli telefonhívást , a betlehemes játékot, megnézni a Dow Jones-indexet. Allison Pearson "Csak tudnám hogy csinálja?" című könyvében - melyből egy film is készült - mély megértéssel ábrázolja a dolgozó és gyereket vállaló anyák dilemmáit a 21. század elején. Nézzük meg, kik ezek a mai Kate Reddytek!

Melinda Gates

Legtöbben, mint Bill Gates feleségét ismerik, hiszen manapság legtöbbször közös alapítványukkal kapcsolatban hallhatjuk nevét, melyen keresztül humanitárius tevékenységüket folytatják a világ minden táján. Melinda karrierje a Microsoft marketing menedzsereként indult be, ahol több nagy fontosságú multimédiás projektet is vezetett. Férjével 1987-ben ismerkedtek meg és 1994-ben házasodtak össze egy privát ceremónia keretében. A párnak három gyermeke van. Melinda több platformon foglalkozik a nők munkahelyi szerepével, mivel saját bőrén tapasztalta meg, milyen egy főként férfiak által benépesített iparágban dolgozni. 2016-ban írt könyvében is erre szeretné felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy a nők bizonyos iparágakból való kimaradása a nemek közötti egyenlőség kérdésén túl a gazdaságra is komoly hatást gyakorol:

„A nőknek több időt kellene tölteniük fizetett munkával, vállalkozások beindításával, vagy azzal, hogy bármilyen módon hozzájárulnak világszerte a társadalom gazdasági jólétéhez. A tény, hogy ezt nem tehetik, a családjaikat és közösségeiket tartja vissza.”

Ürge-Vorsatz Diána

Fizikus, klímakutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, a CEU oktatója, a 2007-ben megosztott Nobel-békedíj részese és hét gyermek édesanyja. Az ELTÉ-n szerzett fizikus diplomát, majd a kaliforniai egyetemen doktorált. Saját bevallása szerint, mindig jobban szeretett volna családot, mint karriert, ám ez egyáltalán nem tartja vissza attól, hogy úttörő tevékenységet folytasson egy olyan területen, ahol a tennivalók egyre bokrosabbak. Így emlékszik vissza arra, miért ezt a területet választotta:

„Úgy éreztem, le kell jönnöm a csillagok közül a földre, mert olyan idők járnak, amikor itt sokkal nagyobb szükség van rám, és valami kézzelfoghatót kell csinálnom. Már végzős voltam, de találtam egy környezetvédelemmel kapcsolatos angliai ösztöndíjat. Egy év múlva már Kaliforniában a doktori iskolában találtam magam, ahol akkor már a klímakutatással foglalkoztam, és rájöttem, ezt szeretném csinálni egész életemben.”

Tudományos munkája mellett fontosnak tartja a mindennapi emberek számára is érthetően megfogalmazni, mit tehetünk azért, hogy erőforrásainkat gazdaságosabban használjuk fel a mindennapokban: a fűtéstől kezdve a vásárláson át egészen a főzésig.

Itt megtekinthetitek a kutatónő egyik izgalmas előadását:

Marie Skłodowska-Curie

A radioaktivitás úttörője két Nobel-díjat is kapott élete során, valamint a párizsi Sorbonne első női professzora volt. Varsóban született és itt is végezte el a gimnáziumot. Később egyetemre szeretett volna menni, de öt lánytestvér közül a legfiatalabbként egy jó ideig magánóraadással keresett pénzével támogatta nővérei tanulmányait, abban a reményben, hogy később majd az őt is támogatják. Így került ő is pár évvel később Párizsba, ahol a Sorbonne-on természettudományokat tanult. Maria Skłodowska tudományos munkáját később maga is Nobel-díjat kapó professzora mellett kezdte meg s itt ismerkedett meg Pierre Curie-vel is, akiben személyes társra és tudományos partnerre is lelt. Két lányuk született, Irène és Ève. Marie-nak mindig fontos volt hazája, vissza is akart térni, hogy ott folytassa munkáját, ám a varsói egyetem női mivolta miatt elutasította. Lányai mellé azonban lengyel nevelőnőt fogadott és gyakran küldte őket lengyelországi utakra, hogy a nyelvet elsajátítsák. Irène később maga is a tudományos pályát választotta és mikor Nobel-díjat kapott, Curie-ék a legtöbb Nobel-díjat kapott családdá léptek elő, míg Ève újságíróként, haditudósítóként és diplomataként tevékenykedett.

Néhány perces film Curie-ről:

Susan Wojcicki

Talán legtöbben emlékszünk még azokra az időkre, amikor a YouTube már létezett, mint video megosztó portál, ám korántsem volt még annyira népszerű és elterjedt, mint a mai médiaóriás, mely több milliárd ember számára jelent szórakozást és egy teljesen új foglalkozást is teremtett. Ennek a korszakalkotó átalakulásnak a hátterében komoly szerepet játszott Susan Wojcicki, aki nem csak a YouTube jelenlegi arculatának és sokoldalú szolgáltatásainak kiötlője, hanem már a Google születésénél is bábáskodott: az alapítók, Page és Brin az ő garázsában rendezték be első irodájukat, mikor cégként bejegyzésre kerültek 1998-ban. Melinda Gates-hez hasonlóan Wojcicki is gyakran szót emel a nők technológiai iparban betöltött szerepével kapcsolatban és arra bátorítja a fiatal lányokat, hogy merjenek tudományos karriert választani:

„A technológia forradalmasítja csaknem minden részét az életünknek, eddig még soha nem látott sebességgel. Ennek ellenére a nők technológiai területen az állások mindössze 26 százalékát töltik be. Ha nem vesznek részt a technológiai iparban, elveszítik az esélyt, hogy befolyásolják az évszázad legnagyobb gazdasági és társadalmi változását. (…) Ez veszélyezteti országunk további gazdasági vezető helyzetét és kockáztatja jövőbeli versenyképességünket. Mindannyiunknak fel kell ébrednünk és cselekednünk kell.”

mondta egy konferencián. Susan Wojcicki öt gyermek édesanyja.

Ebben az angol nyelvű interjúban a család-karrier egyensúlyáról kérdezik:

Ursula von der Leyen

Német politikus, jelenleg az Európai Bizottság elnöke. Édesapja Alsó-Szászország miniszterelnöke volt. 1987-ben szerzett orvosi diplomát és kezdetben orvosként is dolgozott. Politikai pályafutását az alsó-szászországi politikusként kezdte, végzettségének megfelelően szociális és egészségügyi politikával foglalkozott. 2005-ben nevezte ki Angela Merkel kormányának családügyi miniszterévé. Később tevékenykedett szociális és munkaügyi miniszterként és 2013-ban ő lett Németország első női honvédelmi minisztere. Az Európai Bizottság elnökeként 2019. decemberével lépett hivatalba, szintén elsőként töltve be nőként a pozíciót. Von der Leyen hét gyermek édesanyja és az egyetlen személy, aki Angela Merkel mindhárom kormányának tagja volt.

Német nyelvű rövidfilm a témában vele:

Balla Eszter

Eszter nemcsak népszerű színésznő, hanem három gyermek anyukája is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után számos színház színpadán, illetve, sok filmben is láthattunk, ezek közül a legismertebbek: a Moszkva tér és a Kontroll. A színésznőnek és férjének 2008-ban született meg első gyermeke, Emma, akiről születése után pár nappal bebizonyosodott, hogy Down-szindrómája van. Bár eleinte kerülte, hogy családjuk életéről nyilatkozzon, egy ponton mégis úgy alakult, hogy mára a téma szószólójává vált:

„Az elején egyáltalán nem volt könnyű, a nyilvánosság előtt három évig nem beszéltem erről. Kriszta felkérése a DTK Show-ban volt az első alkalom. Ezzel egy lavinát indítottam el, mindenki jött, hogy akkor beszéljek róla.”

– mondta el egy WMN-nek adott interjújában. Balla Eszter munkáján keresztül is üzen azoknak, akik szintén Down-szindrómás gyermeket nevelnek:

„Miközben nagyon sokat kellene beszélni erről a dologról, és amikor megszólalok, rengeteg visszajelzést kapok. Hogy sötét veremben élnek anyukák, úgy érzik, nincs kiút, élet, elszigetelt környezetben vannak. Iszonyatosan kapaszkodnak belém. Van, aki külföldről ír, van, aki direkt eljön a színházba megnézni engem. Kicsit feltöltődik, amikor látja, van élet Downos gyerekkel is.”

Érdemes megnézni DTK interjúját a színésznővel:

Szentkuti Gabriella

A Microsoft magyarországi ügyvezető igazgatója férjével három gyermeket nevel. A világ egyik legbefolyásosabb vállalatának magyarországi ágát vezeti és meg van róla győződve, hogy a nők ugyanarra képesek, mint a férfiak és nem lenne szabad elhinniük, amikor azt mondják nekik, választaniuk kell a család és a karrier között:

„Számomra soha nem volt kérdés, hogy gyereket vállalok-e inkább vagy karriert építek. Minden fiatal lányt, akivel beszélgetek, arra biztatok, hogy ezt ne tegye egy mérlegre. Természetes, hogy a gyerek, a család, a saját életünk a fontosabb. De az sem igaz, hogy nem lehet karriert csinálni, mert van gyereked. Hadd legyek én a jó példa!” 

- mondta egy interjúban. Ugyanakkor azt sem fél beismerni, hogy sok segítséget kapott családjától, szüleitől, férjétől, amikor ma már tinédzser gyermekeik kisebbek voltak. Szerinte a magyar nőknek is megvan a lehetőségük arra, hogy hozzá hasonló karriert fussanak be, ha hisznek magukban:

„A nők önbizalmát kell erősíteni abban, hogy elhiggyék, ők is meg tudják csinálni. Hogy ki lehet lépni azokból a tradicionális szerepekből, amelyek tényleg csak szerepek.”

Nézzétek meg Gabriella korábbi nőnapi üzenetét:

Ha tetszett ez a bejegyzés, meg is oszthatod, és látogass vissza újra!Nézz be a weboldalra, ahol számos más hasznos írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is, ahol nyereményjátékok is várnak!

Szemet gyönyörködtető képeinket pedig az Instán és a Pintereseten tesszük közre.

Minden jog fenntartva! A szöveg a Happy Family blog tulajdona.

Első fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr3315509548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása