A család érték

Happy family

Happy family

”Amikor megpróbáljuk szétszakítani a Duplo-figurák fejét”

2019. július 05. - Happy Family

Gondolkoztál már azon, hogy mennyire lehet biztonságos egy DUPLO-figura? Miért 16+-os a Stranger Things témájú LEGO-készlet? Mindezt és még sok más kérdést is feltettünk Siket Lóránt, kommunikációs vezetőnek.

legointerj7.jpg

Az öt éve átadott, körülbelül 130 000 m2 alapterületű nyíregyházi LEGO gyárban találkoztunk először Siket Lóránttal. A kommunikációs vezető vezetett bennünket végig a játékipar vezető cégének hazai létesítményében, miközben számtalan érdekes információt és lebilincselő történeteket is megosztott velünk. Megtudtuk például, hogy itt főként a LEGO DUPLO és LEGO System kockákat gyártják és csomagolják. Ez napi szinten 50-60 millió (!) elem öntését jelenti. A gyárlátogatás során lépten-nyomon színes LEGO kockák, vagy látványos LEGO-szobrok szegélyezték utunkat, ami a budapesti központban sem volt másképp, ahol egy interjút kértünk Lóránttól, a Happy Family gyerekriporterei közreműködésével.

Kalcsó Adrienn/Happy Family: Már gyermekkorodban érdekelt a LEGO? Szoros volt a kapcsolatod a LEGO-játékokkal?  Kacsingattál-e már a kreatív, konstruktív dolgok felé gyerekként?

Siket Lóránt/LEGO Csoport: Amennyire az én gyerekkoromban Magyarországon a nyolcvanas években szoros lehetett, annyira volt szoros kapcsolatom a LEGO termékekkel. Nem igazán volt könnyű hozzájutni a LEGO játékokhoz akkoriban nálunk, leginkább nyugati országokból tudtuk beszerezni. Nem is olyan régen egy 1987-es űrhajós LEGO-készlet dobozát találtam meg otthon, tehát vannak azért nyomai annak, hogy hozzájutottunk már abban az időben is. Egyébként, ha nem is LEGO-val, de arra emlékszem, hogy más játékokkal is játszottunk, és mindenféle bunkereket építettünk. A játéknak az a lényege, hogy valamit alkoss és létrehozz új dolgokat.

Kalcsó Adrienn: Ez nagyszerű dolog, mert akkor volt egy kezdete a LEGO-hoz való közeledésnek már gyerekkorodban. Ahogy hallottuk a gyárlátogatáson is, a LEGO Csoport egy dán családi vállalkozásból nőtte ki magát, és vált a világ kreatív játékon és tanuláson alapuló mega-beszállítójává, sőt, még most sem adta ki a vállalkozást a kezéből a család, ami nagyon ritka és egyben példamutató is, hogy immár a 4. generáción is átível. Meg tudnál osztani néhány főbb számadatot, vagy gyártással kapcsolatos érdekességet ezzel kapcsolatban?

Siket Lóránt: A LEGO Csoport 1932-ben jött létre, így ma már egy 87 éves vállalkozásról beszülhetünk. Kevesen tudják, hogy a történet elején még nem műanyag kockákat gyártott (rámutat a legózó gyerekriporterek kezében lévő kockákra) a cég, hanem mindenféle fajátékokat. Az 1940-es évektől állt át műanyaggyártásra, majd az ötvenes években szabadalmaztatták magát a LEGO-kockát, amit mind a mai napig használunk.

Kalcsó Adrienn: Magán az anyag minőségén történt azóta bárminemű változtatás?

Siket Lóránt: Ugyanazt a jó minőségű és tartós ipari műanyagot használjuk, ebben nagy változás nem történt. Nyilván ebben manapság a legnagyobb kihívás az iparágunkon belül az, hogyan tudjuk ezt a kőolaj alapú anyagot megújuló forrásból származó műanyaggal helyettesíteni, illetve, majd kiváltani. A LEGO Csoport azt tűzte ki maga elé, hogy a száz éves évfordulójára meglegyen ez a megújuló alapanyag, valamint, vannak már olyan elemeink, polietilénből készült elemek, melyek már tavalytól, 2018-tól cukornád alapú műanyagból készülnek.

Kalcsó Adrienn: Miben más a LEGO-játékélmény, mint bármely más játékélmény?

Siket Lóránt: A LEGO -játékélmény sikerének a titka az, hogy a LEGO egy játékrendszer. A LEGO nemcsak egy kreatív építőjáték, hanem valóban egy olyan végtelen kombináció és lehetőséget magában rejtő megoldás, ami egy olyan rendszer is, amelyben minden mindennel összefügg. Tehát, ha vesszük a 1959-ban gyártott 2-szer 4-es kockát, akkor azt bármilyen ma gyártott elemmel össze lehet építeni. Minden mindennel kombinálható, vagyis, amit csak el tudunk képzelni, és amit szeretnénk, azt megépíthetjük.

Kalcsó Adrienn: Tehát a fantázia sem szabhat határt. A LEGO híres arról is, hogy a minőséget és a biztonságot tartjátok szem előtt, amiről a gyárlátogatáson is meggyőződhettünk. Ennek kapcsán az lenne a kérdésem, hogy milyen teszteken esnek át a termékek, mire a gyerekek kezébe eljutnak? Van-e valami kulisszatitok?

Siket Lóránt: A LEGO azt ígéri a vásárlóinak, hogy csak tökéletes minőségű terméket kapnak a kezükbe, ez egyébként azzal is összefügg, hogy az építőrendszer, a játékrendszer az így tud működni. Ezek a kockák, amiket összeillesztünk, kétezred milliméter pontossággal készülnek a gyárban. Ezért is van az, hogy mindig hasonló erőkifejtéssel tudjuk őket össze-, és szétpattintani. Egyedül Nyíregyházán 50-60 millió különböző kis elemet gyártunk és ezek mindegyikének ilyen pontosnak kell lennie. Ezeket folyamatosan ellenőrizzük, mérjük a méretét, mintát veszünk, ellenőrizzük azt is, hogy tökéletesen egynemű-e a színe, hogy kifogástalanok legyenek a kockák, de más termelési fázisokban is folyamatosan vizsgáljuk a termékminőséget, vigyázunk arra is, hogy ne kerüljön idegen anyag a kész dobozba, nyilván az is mindig fontos szempont, hogy mindig minden kockaelem benne legyen a dobozban. Még nagyon lényeges megemlíteni a LEGO DUPLO-t, ami egészen picike gyerekeknek készül, Nyíregyházán. Másfél éves kortól ajánlott termékről van szó, ami soha nem tartalmazhat kisméretű belélegezhető, lenyelhető darabot, mely ártalmas lehet az egészségre, így ott még szigorúbb biztonsági szabályozásokat alkalmazunk. Ha csak a DUPLO-figurákat nézzük, azokat kisebb darabokból szereljük össze a gyárban, de miután összeszereltük, onnantól fogva már soha nem jöhetnek szét, és ezt is folyamatosan ellenőrizzük. A kollégák például megpróbálják szétszakítani a DUPLO-figurák fejét és megvizsgálják, hogy milyen mértékű terhelést képes elbírni...

Kalcsó Adrienn: Egyre több felnőtt játszik, gyűjti, egy szóval szereti a LEGO-t. Sőt, hallani, hogy befektetésnek sem rossz? Mondhatjuk, hogy a LEGO kortalan, vagyis az egész családnak, több generációnak is szól?

Siket Lóránt: Igen, mondhatjuk. Tudjuk, hogy sokan felnőttkorban sem távolodnak el a LEGO -játékoktól. Egyrészt a játék egy örömteli dolog, jó játszani, s nem csak a gyerekkorban van a játék jótékony hatással az ember fejlődésére, szellemi állapotára. Vannak világszerte felnőtt LEGO rajongói klubok, ahol fantasztikus új dolgokat, terepasztalokat hoznak létre. Valóban vannak gyűjtők is, akik vagy teljes LEGO -szetteket, vagy mini-figurákat gyűjtenek, és ezeket egymás között csere-berélik, és bizony vannak olyan készletek, amiket akár évtizedekkel ezelőtt forgalmaztunk, melyeknek a másodpiacon felmehet az ára. Emellett vannak olyan lelkes felnőtt rajongóink is, akik maguk is terveznek készleteket. Van erre egy külön programunk is, a LEGO Ideas, aminek keretében már körülbelül 25 olyan készlet jött ki az utóbbi években, melyek spontán rajongói ötletek lapján születtek meg. Van egy oldal, ahová bárki feltöltheti az elképzeléseit egy olyan készletről, amit szeretne látni, s ha tízezer szavazatot gyűjt az ötlet, akkor egy bizottság ezt megvizsgálja olyan szinten is, hogy világ szinten van-e relevanciája az ötletnek, a témának, megépíthető-e. Pont a legutóbb megjelent két LEGO Ideas készletből az egyiket egy magyar srác tervezte, mégpedig a Mickey egér 90. születésnapját ünneplő kis készletet. Kis elegáns készletről van szó. Tehát ilyen dolgok is kisülhetnek abból, ha felnőttek legóznak.

legointerj3.jpg

Kalcsó Adrienn: Ennél jobb hírt nem is lehetne hallani. Igazán büszke lehet magára, aki ezt megtervezte. Nyíregyházán az egyetemmel is együttműködtök. Hogyan lehet a LEGO termékeit bevonni az oktatásba?  

Siket Lóránt: A LEGO Csoport azon dolgozik, hogy minél több emberhez eljusson az a tapasztalás, hogy a játékon keresztül sokkal hatékonyabban és élvezetesebben lehet tanulni. Van egy LEGO Education nevű üzletágunk is, ami kifejezetten oktatásban használ módszertanokat és eszközöket – tehát LEGO-kocka alapú készleteket – fejleszt és forgalmaz.  Magyarországon is egyre több iskola, oktatási intézmény használja ezeket a készleteket, többek között a matematika oktatásban. Alsóban már matek órán is használják, de kódolás és a programozás alapjainak az elsajátítására is LEGO-robotokkal nagyon jól használható. A Nyíregyházi Egyetemen tavaly hoztunk létre egy Lego Education Innovation Studio-t, ami egy olyan innovációs stúdió, amit elsősorban az ott hallgató leendő tanárok használnak, és ők tulajdonképpen már az egyetemen megismerkednek ennek a használatával, az élményalapú, játékos tanítási módszerrel és felfogással.

Bereczki Ábris /Happy Family gyerekriporter: A gyerekek, a digitális bennszülöttek egyre többet és egyre korábban kezdenek online játékokkal játszani, ennek ellenére a LEGO népszerűsége töretlen. Hogyan védik ki a versenyt a digitális játékokkal szemben? 

Siket Lóránt: A LEGO egy fizikai játék, arról szól, hogy kockákat pattintasz össze és ebből létrehozol valamit, amit aztán bármikor szétszedhetsz és újjáépíthetsz, de hát mi is látjuk, hogy a gyerekek és a felnőttek is egyre több időt töltenek a virtuális térben, ahol digitálisan játszanak. Nyilván mi ezt folyamatosan figyeljük, több kutatás foglalkozik ezzel. És, ami nagyon érdekes ebben az egészben, hogy az látszik, hogy a mai gyerekeknél, ahogy te is mondtad, korábban a digitális bennszülötteknél egyáltalán nem válik el ez – offline-online játék – mint ahogy mi, felnőttek idősebbek azt gyakran gondoljuk, hogy egy gyerek vagy digitális vagy fizikai játékkal játszik, valójában nagyon sokszor ezt maguktól ösztönösen ötvözik a gyerekek.

Bereczki Ábris: A LEGO Minecraft termékcsalád ezért készült?A Minecraft egész világa kockákon alapul. A Minecraftra azért is esett a választás, azért volt ideális, mert valójában annak az alakja is kocka, és a LEGO-nak is?

Siket Lóránt: Valóban, kiválóan rekonstruálni lehet ezt az élményt LEGO -kockákkal.A Minecraft erre jó példa, hiszen, hogy ha  LEGO Minecraftot veszel a kezedbe, azt meg is tudod építeni, egyébként pedig a számítógépen játszod. Vannak augmented reality típusú termékeink, augusztustól lesz kapható, a Hidden Side nevű termékcsaládunk, ami kifejezetten arról szól, hogy amit először megépítesz a valóságban, azt utána a virtuális térben tovább tudod játszani, és ha ott valamennyit haladsz, akkor megint csak át kell építened. Ilyen típusú fejlesztéseink már vannak, ami egy válasz is erre is, hogy egyre több digitális játék van.

Bereczki Ábris: Más népszerű számítógépes játékokkal, mint például a Fortnite vagy a Call of Duty nem terveznek LEGO játékokat?

Siket Lóránt: Nem tudok ilyen tervekről.

Dutka Nátán/Happy Family gyerekriporter: A Stranger Things-es LEGO rendkívül népszerű, és sok 16 alatti gyerek is kíváncsi rá, annak ellenére, hogy a célcsoport 16+. Meglepte-e ez Önöket, vagy készültek erre?

Siket Lóránt: Amikor a szett besorolása megszületett nálunk, az nem feltétlenül a korhatáros karika besorolásával egyenértékű, hanem szerelhetőség nehézsége jelentette a mércét.

A LEGO-szetteknél a megépítés nehézségi foka az, ami eldönti, hogy hány éves kortól ajánlott. Ez egy, ha jól emlékszem, több mint 2400 elemből álló óriási készlet. Ezért ajánlott csak 16 éves kortól. Nem feltétlenül azért, mert annyira ijesztő benne az a Demogorgon-figura.

Dutka Nátán: Ebből a  LEGO termékből terveznek folytatást?

Siket Lóránt: Úgy tudom, hogy ez az egy termék kerül piacra.

Kalcsó Adrienn: Rendezvényeken is tapasztaljuk, hogy nagyon fontos, hogy a család együtt játsszon, és nem csak online, hanem offline is. Mit üzennél ezzel kapcsolatban a Happy Family olvasóinak, közösségének?

Siket Lóránt: Mindig az jut eszembe, amit egy tavalyi kutatásunkból olvastunk ki. Amikor a mai gyerekeket megkérdeztük arról, hogy mennyire fontos nekik a játék, mennyire szeretnek játszani, akkor ők igen nagy számban azt nyilatkozzák, hogy nagyon szeretnek játszani és leginkább a családjukkal, vagy másokkal együtt, de saját bevallásuk szerint nincs rá elég idejük, nagyon elfoglaltak. Azt gondolom, az a legjobb üzenet, hogy mindig mindenki próbáljon meg a lehető legtöbb időt szánni a játékra, mert egyrészt felnőtt fejjel is jótékony hatással van, másrészt a gyerekeink is ezt szeretik a legjobban.  

Kalcsó Adrienn: Nagyon köszönjük a beszélgetést!

Siket Lóránt: Én köszönöm! Lássuk fiúk, mit építettetek interjú közben...

legointerj4.jpg

Nézd meg a beszélgetés részleteit is ebben a videóban:

  Az interjút szerkesztette: Bereczki Enikő

Ha tetszett ez a bejegyzés, meg is oszthatod, és látogass vissza újra!

Nézz be a weboldalra, ahol számos más hasznos írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is, ahol nyereményjátékok is várnak!

Szemet gyönyörködtető képeinket pedig az Instán és a Printeresten tesszük közre.

Minden jog fenntartva! A szöveg a Happy Family blog tulajdona.

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr2814925472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása