A család érték

Happy family

Happy family

Hol, mennyiből és hogy nyaralunk?

Családi nyaralási körkép

2018. augusztus 06. - Happy Family

A családi nyaralás nemcsak  felüdülés, hanem kihívás is lehet. Hogy tervezzük, hogy mindenkinek jó legyen? Hol, hogyan nyaraljunk csecsemővel, kisgyerekkel,  kamasszal vagy gyerek nélkül? Ki mennyit áldoz a családi utazásra?

furgon.jpg

Mindenkinek szüksége van a tehermentesítésre, a kikapcsolódásra ahhoz, hogy a fizikai regenerálódás, a során kisimuljon nemcsak az arca, hanem az idegrendszere is, lemenjen a hétköznapi mókuskerék okozta fáradság vagy stressz. Legtöbben főként nyáron vágyunk ellátogatni egy-egy híres városba vagy eltölteni néhány napot egy vízparton. Családosoknál a nyári szünet miatt is alakul így, mivel nyáron a gyerekeknek sem kell iskolába menni. Élethelyzettől és persze pénztárcától is függ, hogy melyik család hol tölti a nyaralást. Sőt,  nem mindenki vágyik feltétlenül rendkívüli élményekre, távoli utazásra, újdonságra és kalandokra.  Szokásaink és temperamentumunk is befolyásolja nyaralási szokásainkat. Pár hónapos csecsemővel nem is meglepő, ha a szülők nem akarnak túlságosan kizökkenni komfortzónájukból, hiszen az utazás inkább stresszt okoz, mint örömet. Az újdonságra és kalandra vágyó kamaszok viszont lehet, hogy jobban örülnek egy tematikus tábornak, mintha a nagymamánál kellene az egész nyarat eltölteni, még akkor is, ha a nagyi megtesz mindent annak érdekében, hogy jól érezzék magukat. Nem egyszerű tehát úgy szervezni a nyaralást, hogy mindenkinek minden igényét kielégítse, főleg ha különböző életkorú és élethelyzetű családtagok utaznak együtt. Megnéztük az idei statisztikákat, mit jeleznek a családi nyaralásokról: ki hol nyaral, mit preferálnak a férfiak, milyen tevékenységet szeretnek jobban a nők, illetve ki vigyáz a gyerekekre. A Happy Family blog több eltérő korosztályból és anyagai háttérből is megkérdezett családokat idei nyaralásukról. Íme, a körkép, mely reméljük inspiráló, hasznos információkkal segíti a még nyaralás előtt lévőket.

csalad_nyaralas2.jpg

Idén többen nyaralnak

Több idei kutatás adatai szerint is  a magyar családok számára fontos a nyaralás és sokan megyünk nyaralni. A Groupama Biztosító megbízásából az NRC kutató cég által készített friss országos reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság közel kétharmada (63 százalék) szokott nyaralni. Mitöbb, a magyar nyaralók majdnem fele külföldre is eljut. A nyaralás – és különösen az, hogy belefér-e külföld is – nagyrészt pénzkérdés: míg az alacsonyabb jövedelműek fele szokott nyaralni, a magasabb (170 ezer forint feletti) jövedelműeknél ez az arány már több mint 80 százalék. A GfK tavalyi nyaralási terveket vizsgáló 1000 fős, országos reprezentatív felmérésének adatai szerint egy éve hazánk lakosságának csak a fele tervezett nyaralást. Ehhez képest az idei adatok emelkedést mutatnak.

mother-baby.jpg

A nők élményre, a férfiak pihenésre vágynak

Mind a belföldi, mind a külföldi úti célok között kiemelt helyen szerepeltek a vízpartok: tavak, tengerek vagy fürdőhelyek. A hazai nyaralóvéleménye megosztott abban, hogy aktív kikapcsolódásra vágynak, vagy inkább csak pihenni szeretnének: 45 százalékuk a lehető legtöbbet ki szeretné hozni a nyaralásból, minél több új élményre vágyik, 55 százalékuknak viszont a pihenés a lényeg, nem bánják, ha emiatt kevesebb programon vesznek részt. Jellemző az is, hogy a férfiak lazulnának, a nők az élményeket keresik. A felmérés szerint a férfiak 60 százaléka töltené passzív pihenéssel a nyaralását, míg ez az arány a nőknél csupán 48 százalék. A nők kíváncsisága, nyitottsága is nagyobb, mint a férfiaké; a helyi nevezetességek, a kultúra és a gasztronómia iránt is jobban érdeklődnek a nők. A férfiak csekélyebb mértékben kívánnak részt venni különböző programokon, míg a nőkhöz képest rájuk jellemzőbb, hogy pihenni szeretnének.

city-1738486_1920.jpg

Ki foglalkozik a gyerekekkel?

A családosoknál az egyik legnépszerűbb tevékenység a közös játék a gyerekekkel, belföldi és külföldi nyaralás esetében is. a felmérés adatai alapján úgy tűnik, hogy a vakáció alatt a nők és a férfiak hagyományos szerepei kicsit felcserélődnek, és azokat a programokat választják inkább nyaraláskor, melyekben a hétköznapok során kevésbé lehet részük. Például jellemző, hogy ilyenkor a férfiak többet játszanak a gyerekekkel, hiszen valószínűleg a mindennapokban kevesebb lehetőségük akad erre. Vannak, akik szívesen vásárolnak be a helyi piacon, míg otthon ezt aligha vállalnák örömmel.

 A Happy Family blog egy mini családi körkép keretében 10 családot kérdezett meg családi nyaralási szokásairól a nagycsaládostól az egy gyereket nevelőig, a szerény jövedelműektől a vastag pénztárcájukig:

A kisgyerekesek

Ákos (33) és Szilvia (31) Budapesten élnek 2 éves és 9 hónapos gyerekeikkel. Ákos egy multinacionális cégnél dolgozik elemzőként, Szilvia GYES-en van otthon a gyerekekkel. Idén a Balaton északi partján bérelnek ki egy házat Ákos testvéreivel közösen egy hétre. Kisgyerekekkel nem szívesen vállalkoznak hosszabb útra, és mivel a ház nem családbarát, így a gyerekek ellátásához szükséges dolgokat is magukkal kell vinni, ami nem kevés: utazó ágyak, pelenkázó alátét, babakocsi, kismotor, csak hogy néhányat említsünk. Azért döntöttek emellett a lehetőség mellett, mert már öt éve minden nyáron itt gyűlik össze Ákos családja és úgy érzik ez a nyaralás nemcsak összehozza a családot, de Szilvit is kikapcsolja, aki sokat van társaság nélkül a hétköznapokon. Ilyenkor őt is tehermentesítik, hiszen nem kell főznie, mindig közösen főznek, legtöbbször szabad ég alatt, illetve, a gyerekekkel is szívesen foglalkozik egy-egy családtag, így a Ákosék néha kettesben is el tudnak menni egyet sétálni vagy kávézni.

family-2610205_1920.jpg

Otthon a babával

Johanna (27)  kisgyermekes anyuka úgy gondolja egy pelenkás, totyogó (1 éves), külön táplálást igénylő babával a környezetváltozás inkább tortúra, mint pihenés. Párjával Ádámmal (28)  inkább otthon nyaralnak. Ádám édesanyja lesz náluk egy hétig, hogy vigyázzon a babára, így a fiatal pár többet lehet kettesben. Eltervezték, hogy elmennek a strandra, elbiciklizni a szomszédos faluba, moziznak, a barátokkal közösen is kirándulnak, grilleznek, kiruccannak egy bolhapiacra és egy napra a fővárosba is.

  "Most számukra az a legideálisabb  lehetőség, hogy a gyerek is és mi is ugyanabban a megszokott környezetben lehetünk nyugisan és kényelmesen, de közben jöhetünk-mehetünk kicsit, és változatos már önmagában is üdítő"- árulta el Johanna.

bicycle-1867046_1920.jpg

Kamaszcsalogató tippek

Mariann (43) és Gábor (43) két kamaszt nevelnek a 16 éves Esztert, a 14 éves Klaudiát és egy kisiskolást (8 éves Orsi). Úgy tapasztalták, hogy minél változatosabbak a napok, annál szívesebben utaznak a kamaszok. Legtöbbször olyan helyet keresnek, ahol éppen rendezvénysorozat van műsorokkal, koncertekkel.

"Idén Kapolcsra mentünk a Művészetek Völgyébe, ahol több mint 1200 programot vonultattak fel a tíz nap során. A fiataloknak legjobban az improvizációs színház, a RögvEstjó tetszett a legjobban, amit a Momentán Társulat lassan 15 éve játszik. Nincsenek előre kidolgozott poénjak, minden jelenet a nézők ötletei alapján született. A két kamaszunk szívesen fotózik, így az is vonzó volt számukra, hogy a színes kavalkádban és a  csodás környezetben  szuper képeket lehetett  ott csinálni. A legkisebbnek is tetszettek a programok, a kisebbekre is gondoltak számos kézműves és egyéb rendezvénnyel. Én azt élveztem a legjobban, hogy minden idő le volt kötve, nem kellett szervezkedni. A nyáron mindhárom gyerek megy táborba is, amit az iskola szervez, mi pedig egy hétvégére megyünk el férjemmel egy wellness hotelbe, míg a gyerekek táboroznak" - meséli Mariann.

girls-438152_1920.jpg

Mindent a gyerekért

Ica (38) egy Budapest melletti településen dolgozik dajkaként egy óvodában. Férje építkezéseken segédmunkás. Egy szem lányukat, a 14 éves Valentinát most vették fel egy fővárosi gimnázium idegen nyelvi tagozatára, ami nagy dolog, hiszen ő az első a családban, aki bejutott gimnáziumba. Ica esténként családokhoz jár takarítani és gyereket vigyázni, így az összespórolt pénzén lányának ballagásra egy okostelefont vett és 4 napra elutaznak Horvátországba.

"Egy munkatársam adott egy olyan telefonszámot, ahol magyarul is beszélnek. Őket hívtam fel és lefoglaltam a szállást Virben. Elég nekünk négy nap. Viszünk ennivalót, mert úgy hallottuk nagyon felmentek kint az árak, de szeretnénk egyszer-egyszer azért kipróbálni helyi ételeket is. Visszük a lányom új osztálytársát is, akik meghívták Valentinát a nyaralójukba Bogácsra, így mi is viszonoznánk a kedvességet, no meg jobb is a tiniknek, ha van társaságuk. Őszintén bevallva azt is szeretném, hogy legyen a lányomnak mit mesélni, ha megkérdezik a gimiben, hogy "Na mi történt veled a nyáron?"

boat-20047_1920.jpg

Tengerre magyar!

Gyuri (48) ingatlanügynök és Gyöngyi (43) idegenvezető szintén Horvátországba készülnek két gyerekükkel (10, 8) egy sibeniki szállodába egy hétre. Egyéb programot nem terveznek a nyárra, mert Gyuri télen a fiúkkal többször járt snowboardozni Ausztriában és Szlovákiában, Gyöngyi pedig májusban vett részt barátnőjével egy mexikói körutazáson. Sibenikben a szállodában félpanziós ellátásban részesülnek, így nem főzni-sütni. Tervezik, hogy elmennek a Krka-vízesésekhez és néhány kisebb városba is. Mivel a gyerekek a nyár nagy részét a nagyszülőkkel töltik, így a horvát nyaralás során szeretnének a szülők sokat beszélgetni a gyerekekkel és minden alkalmat megragadni, hogy pótolhassák, ami esetleg eddig kimaradt.

csalad_tenger_1.jpg

Akik otthon nyaralnak

Edina (31) és Tomi (31) nem terveznek nyaralást, mert nyáron a pénzük lakásfelújításra megy el, így nem tudnak komolyabb utazásra költeni. Tomi szülei már sajnos elhunytak és egy vidéki kis faluban lévő házukat fiaikra hagyták. Mivel hosszú évekig hiába árulták az ingatlant sikertelenül, úgy döntött Tomi és a testvére, hogy megtartják nyaralónak a Bükk-hegység lábánál lévő 120 négyzetméteres kertes házat. Edina így vázolja fel a nyarat:

"Nyári szünet kezdetekor leköltözik a család. A munkám miatt - pedagógusasszisztens vagyok - szerencsére megtehetem, hogy itt lehessek. Tomi kamionsofőrként is úgy kéri a beosztást, hogy többet itt tudjon lenni velünk ilyenkor. Igaz a ház nem túl szép a berendezés, tiszta időutazás a 80-as évekbe, minden barna-fehér az akkori divat szerint. De van egy tökéletesen felszerelt konyha, kint a gyümölcsös, így nem marad el nyár befőzés nélkül. A gyerekek (5, 8) is nagyon szeretnek itt lenni, bár ahogy nőnek, látjuk, hogy hosszabb idő után hiányoznak nekik otthoni barátaik. Sokszor kirándulunk a Bükkbe, strandolunk a fürdőben és a Tisza-tó sincs messze, néha oda is elmegyünk. Tomi régi iskolatársai is eljönnek, olyankor sütögetünk a kertben vagy bográcsozunk. Igazából nem hiányzik nagyobb nyaralás."

summer-783344_1920.jpg

Ha meg kell fogni a pénzt

Péter és Anita nem tudnak félretenni nyaralásra. Péter tartásdíjat fizet volt feleségének és albérletben laknak egy nagyobb városban. Anita fodrász, jól keres, Péter nemrég talált állást karbantartó szakemberként, de előtte több hónapig munkanélküli volt. Még tart a próbaideje, ezért sem tudnának elmenni nyaralni, Anitának pedig minden hétvégére van egy menyasszonya, akinek esküvői frizurát kell csinálnia, de legtöbbször több családtagnak is. Anyagi helyzetük sem túl ideális ahhoz, hogy nyaralást tervezzenek:

"Felelőtlenség lenne, nemcsak azért mert Péternek új a munkahelye, hanem mert elhatároztuk, hogy lakásra gyűjtünk. Egy nyaralás pedig elvinné a pénzt. Péter fiát is vinnénk magunkkal, ha mennénk és ha még mi konzerven is élnénk, egy gyerekkel nem tehetnénk meg, hogy nem veszünk neki semmit. Inkább ha itt van, akkor szervezünk néha egy-egy strandot vagy mozit. Nekünk most ennyi fér bele."

happy_family_1.jpg

Akiknek a Balaton a riviéra

János (40) már tizennégy éve Angliában él, ott házasodott meg, egy lengyel lányt vett el. Kislányukkal (8) minden évben eljönnek nyáron a nagyszülőkhöz pár napra majd a Balatonnál töltik a vakációt, ahol apartmant bérelnek közösen a nagyszülőkkel.

Mindnyájan elképzelhetetlennek tartjuk a nyarat a magyar tenger nélkül. Feleségemnek és kislányomnak néha nehezen viselhető az itteni forróság, de vízparton ez jól bírható. Ilyenkor feleségemmel gyakran elmehetünk kettesben vacsorázni vagy egyet sétálni, mert a nagyszülők vigyáznak a lányunkra. Ez nekünk is különleges alkalom, mert alig tudunk Londonban kettesben elmenni, és a nagypapának, nagymamának is, hiszen a nagy távolság miatt ritkán láthatják unokájukat. Tavaly 40 éves születésnapomon a feleségem meglepett egy római hosszú hétvégével. Sajnos rá kellett jönnünk, hogy bár mi nagyon élvezzük a városnézést, a kislányunknak nem volt akkora élmény végigcaplatni 35 fokban a városon. Ezért is inkább vízparti nyaralást tervezünk együtt a családdal minden nyáron. Mi fizetjük a szülők helyett is az apartmant, mert kevés nyugdíjukból ez nekik megterhelő lenne"- magyarázza János.

 

Általában ugyanabban az apartmanban szállnak meg, idén beszámoltak arról, hogy néhány ezer forinttal felment az apartman ára és úgy tapasztalták minden drágult a Balatonnál. Jánoséknak még így is jóval olcsóbb a nyaralás, még akkor is, ha külön fizetni kell még egy család nyaralását is, mintha Angliában mennének le egy hétre a tengerpartra vagy egy kedvelt üdülési célpontra.
balaton_2.jpg

Akik nem bánják, ha költeni kell

Gábor (49) felsővezető egy multinacionális cégnél, felesége Éva (47) saját ingatlanirodáját vezeti. Három gyerekükkel (15 és 17 évesek) egy amerikai körutazást terveztek 3 hétre. Péter (20) Gábor fia az első házasságából is csatlakozik hozzájuk. Onnan jelentkeztek be: remekül érzik magukat már jártak a keleti parton New Yorkban, Washington DC-ben, a Yellowstone Nemzeti Parkban és most épp a másik oldalon San Fransisco-ban látogatnak meg egy rokont. Kifejezetten a gyerekek vágya volt, hogy eljussanak az USA-ba, illetve, az egyikük itt fog eltölteni egy évet egy középiskolában, így ő itt marad az utazás végeztével. Ezenkívül a gyerekek még a nyár elején két hetet egy olasz városkában is eltöltöttek nyelvtanulás céljából egy tanfolyamon, majd a szülők a kurzus végén kimentek hozzájuk és ott töltöttek velük 5 napot.

boa-vista-3444300_1920.jpg

Akik a  világ legszebb tájaira vágynak

Tamás (29) és Imola (30) egy multinacionális cégnél dolgoznak. Tamás egy éve saját honlapszerkesztő céget is visz elég nagy sikerrel. Idén Spanyolországban voltak egy régebbi munkatársuknál töltöttek egy csodás helyen egy kis faluban Andalúziában. Augusztus végén terveznek egy újabb hetet a méghozzá a Zöld-foki-szigetekre fejenként minimum 300 ezer forintért.

"Hamarosan belevágnánk a baba-projektbe, így még előtte szeretnénk valami egzotikus helyre is eljutni kettesben. Egy utazási iroda szervezte az utazást Bécsből indul a repülő, de van Budapestről is transzfer. Egy gyönyörű szállodában leszünk teljes ellátással. Eddig mindig magunk szerveztük meg a nyaralást és zömében barátoknál, hostelekben vagy olcsó panziókban szálltunk meg és meg sem álltunk míg mindent be nem barangoltunk. Most egész évben annyit hajtottunk, hogy szeretnénk kicsit pihenni és megadni a módját,, méghozzá a világ egyik legszebb vidékén!"- magyarázza Imola.

 Képek forrása: pixabay.com

 Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza újra, illetve nézz be a weboldalra, ahol számos más szuperhasznos írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is benézhetsz, ahol nyereményjátékok is várnak! Klassz családos képeinket pedig az Instán és a Printerestentesszük közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr2714071461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.08.06. 21:14:32

Sajnos , azt is hozzá lehetne tenni, hogy viharos gyorsasággal drágulnak mind a bel- mind külföldi utazások....Egy horvát, görög egyhetes nyaralás, 2 szemèlyre, minimum 300-400 ezer forint, ès ez mèg csak a " belèpő " szint...

Visceroid 2018.08.06. 22:12:01

"Hol, mennyiből és hogy nyaralunk?"

Sehol, semennyiből, sehogy. Azaz a munkahelyen való dolgozással "nyaralunk". Vagy otthon a plafont nézve. Vagy az aluljáróban.

VT Man 2018.08.07. 00:34:13

@Brix:
Spanyolországban két hét félpanzióval hotelben kb. 4-500 ezer Ft (két személyre + 1 gyerek).
Vagy pedig apartman heti 70-90 ezer Ft-tól. Persze ezek az olcsóbb helyek, és nem fõszezonban.
Persze a hotel mellé jön a repülõ és a transzfer.

HaD 2018.08.07. 07:20:02

A szoci eju kicsit nyitott egyet a csapon hogy megalapozza pár évre az ócsó munkaerőt(meg szar árfolyamot) szállító rezsimek hatalmát...most majd egy kicsit másfele oszt el újra(meg vissza:)) aztán megint másfele...a népek mennek pancsizni...afféle hitler.utaztatás meg szoci-szot üdültetés csak kicsit másabb leosztásban. Mondjuk nem ártana pl. egy korcsoport szerinti kimutatás sem...ui. a fentieknél a 25-45 korosztályt mintázták...de hol vannak pl. a nyuggerek az ötvenesek illetve a fiatalok?????

Visceroid 2018.08.11. 08:39:45

"nem kapsz viperát az arcodba azonosító nélküli "rendőröktől". "

Na, akkor tessék nekiállni Moltovot hajigálni is, aztán meglátjuk mennyire lesznek engedékenyek veled a fideszes rendőrbácsik! Jaa, hogy a balodali tüntetők ilyet nem csinálnak, meg nem gyújtogatnak, bocs. De tudom, ez már nem fér belée a borsónyi fideszes kis agyadba.
süti beállítások módosítása