A család érték

Happy family

Happy family

7 fergeteges klasszikus film a szerelemről

Nem csak Valentin napra

2019. február 13. - Happy Family

Összegyűjtöttünk néhány régi filmet, melyek megkapóan szépen vagy éppen szívderítően és mulatságosan mutatják be a szerelmet és a párkapcsolatot. A színészgárda pedig igazán parádés lett: Robert Redford, Cary Grant, Törőcsik Mari, Darvas Iván, Ruttkai Éva, Julie Andrews, Sir Anthony Hopkins, Jane Fonda és még sokan mások.cary-grant.jpg

 Mezítláb a parkban

A világhírű amerikai dráma-, forgatókönyvíró Neil Simon sikerdarabját a filmvásznon Robert Redford és Jane Fonda alakítása tette emlékezetessé. A történetben Corie (Jane Fonda) és Paul (Robert Redford) konzervatív ügyvéd friss házasok, akik egy lift, fűtés nélküli New York-i lakásba költöznek. A mézeshetek idillje után a fiatal pár számára elkerülhetetlen, hogy szembesüljön az otthonteremtés kihívásával, de a problémák mégis inkább az ifjú pár jellembeli különbségeiből fakadnak. Az ebből adódó  komikus civódások végigkísérik a filmet. A cím sem véletlen, hiszen a frivol Corrie azt szeretné, ha Paul képes lenne könnyedebben venni az életet és belemenne abba is, hogy mezítláb  fussanak együtt a parkban. A mellékszálon megjelenő anyós és egy nőcsábász szomszéd  további bonyodalmakat eredményez... A film magyarul is elérhető Tahi-Tóth László és Pápai Erika szinkronjával. Számos színház - például a Jászai Mari Színház, békéscsabai Jókai Színház - is felvette repertoárjába.

Szerelem

A költői szépségű filmként emlegetett Szerelem alapját Déry Tibor művei adták. Makk Károly rendező Déry két elbeszélését ötvözte egyetlen forgatókönyvvé (Szerelem; Két asszony). Érdekesség, hogy az Déry a novellákban saját sorsát tárja fel. A filmben az igaztörténet valódi idejét meg kellett változtatni külső nyomásra. Az írót 1957-ben börtönbe zárták a forradalom alatti írásaiért, ahogy a filmben Jánost is. Mivel a férfi édesanyja már nem remélhette, hogy fiát viszontlátja, felesége úgy döntött, hogy anyósának azt mondja, hogy fia nem börtönben, hanem fontos munka miatt Amerikában tartózkodik. A feleséget alakító Törőcsik Mari és haldokló anyósát játszó Darvas Lili (Darvas Ivánnak csak névrokona. Az idős színésznő egyébként Molnár Ferenc felesége volt és csak rövid időre, a szerep kedvéért utazott haza Amerikából) különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanaz a férfi áll életük középpontjában. A magyar elismeréseken túl a film számos fesztiválon nyert rangos díjakat, így Cannes-ban, Chicagóban, Sorrentóban és Várnában. 

Butaságom története

Ha szeretjük Ruttkai Évát vagy Básti Lajost, biztosan nem csalódunk ebben az 1965-ben készült vígjátékban. A legendás színésznőn kívül olyan színészóriások is játszanak a filmben, mint Kis Manyi, Mensáros László, Sulyok Mária, Várkonyi Zoltán és még sokan mások. A film elején Mérey László ünnepelt színész a felvételin megismerkedik Kabók Katival, akinek nem túl fényes jövőt jósol. A fiatal lányból mégis csak színésznő lesz, bár eleinte korántsem olyan népszerű, mint a férje, hiszen összeházasodnak Méreyvel. Egy pesti színészházaspár életébe pillantunk be tehát, s végigkísérhetjük hogyan kapaszkodik Kati az úgynevezett butaságába, a boldoguláshoz hogyan operál vele és hogyan engedi el ... ha elengedi egyáltalán, ha egyáltalán lehet ezt butaságnak nevezni és nem az ellenkezőjének... Meg kell nézni a korhatár nélkül megtekinthető filmet, hogy ezt eldöntsük.  A szellemes, kicsit szatirikus történet hiteles korrajzot is felvázol az akkori budapesti életről Keleti Márton zseniális rendezésében.

Katyi

A sztori kezdete meglepően hasonlít az előbbi filmhez. A fiatal Tolnay Klári briliáns alakítását láthatjuk a Katyi című vígjátékban, melyben Varga Katóként minden áron színész szeretne lenni, de a felvételi bizottság, élén Geszti Péterrel (semmi köze a mai Gesztihez, a film 1942-es!) azzal küldi el őt, hogy soha nem lesz belőle színész. A temperamentumos lány bosszút forral. Az egyik éjjel valaki egy gyereket tett a színész ajtaja elé, mely rögtön bekerül a sajtóba. Katónak több sem kell, kapva kap az alkalmon és a kisbaba anyjának adja ki magát. Geszti (Bilicsi Tivadar) kénytelen befogadni őt a „gyermekével” együtt. A bosszúállás közben azonban váratlan fordulat következik be: Katyi beleszeret Péterbe. Hogy a férfi ezt viszonozza-e azt nem áruljuk el, mindenképp érdemes megnézni a filmet, amiben van szökés, beépített, felbérelt jósnő, verekedés, ének és tánc és minden, ami kell.

 

Kár volt hazudni

Az 1937-es kissé  túlcukrozott, mégis szerethető romantikus vígjátékban Lucy és Jerry párkapcsolati válságát és békülését kísérhetjük nyomon. Jerry-t nem más, mint Hollywood aranykorának egyik ikonikus alakja, Cary Grant alakítja (első képünkön Audrey Hepburnnel az Amerikai fogócska című filmeben). Az elkerülhetetlennek tűnő szakítás után mindkettejük életében szinte azonnal felbukkan valaki. A filmben az akkori Amerika emblematikus karaktereit is megfigyelhetjük: az újgazdag, unalmas oklahomai olajmágnást, akit édesanyja elkísér mindenfelé; vagy a feltörekvő bárénekesnőt. Számos helyzetkomikumon keresztül nézhetjük végig, hogyan akarják megakadályozni a másik újraházasodási szándékait. A férfi a ex-nejének a gyámsága alatt maradó kutyájuk láthatási jogát használja föl céljaihoz, mialatt Lucy  volt férje nővérének szerepébe bújva próbálja kijátszani  annak leendő házastársát botrányt botrányra halmozva. A film a legjobb rendezés díját meg is nyerte az Oscar-jelölésen. Ebben a blogposztban bővebb leírás található a filmről.

Árnyékország

A film C. S. Lewis a 20. század legismertebb angol írójának-gondolkodójának egy különleges amerikai nő iránti vonzódását és lassan kibontakozó szerelmét mutatja be. A film érdekessége, hogy igaz történeten alapszik: Lewis, a megrögzött agglegény idősebb korában, közel a hatvanhoz beleszeretett egy zsidó származású elvált asszonyba. Kapcsolatuk az asszony súlyos betegségének árnyékában érett be.Történetüket Brian Sibley önéletrajzok és levelek alapján valósághűen beszéli el az azonos című könyvben. Az angol életrajzi dráma Richard Attenborough rendezésével, Anthony Hopkins és Debra Winger főszereplésével elnyerte a Brit Filmakadémia legjobb filmnek járó díját.

A muzsika hangja

A filmet Hollywood egyik klasszikus musicaljeként, és a világ egyik legsikeresebb filmjeként tartják számon, világszerte bemutatják színházak 1965 óta. A film 5 Oscart is nyert, egyiket a főszereplő, Julie Andrews vihette haza. A történetben a fiatal apáca az osztrák a megözvegyült Trapp báró családjához kerül nevelőnőnek. A zord atyai szigort enyhítésére énekelni tanítja a gyerekeket. Maria nemcsak a gyerekek, hanem a zárkózott apa szívét meghódítja. Az esküvő után azonban a család összetűzésbe kerül a nácikkal...

trapp_konyv.jpg

Érdekesség, hogy a szereplőket valós személyekről mintázták. Von Trapp az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének  tengeralattjáró-parancsnoka volt. Feleségével hét gyermeket vállaltak, de a fiatalasszony hamar meghalt. Maria sem kitalált személy volt, hanem valóban létezett és a valóságban is apáca akart lenni, majd nevelőnő lett a családnál, majd hozzáment a családfőhöz és három közös gyerekük is született. A náci  vonal azonban kimaradt a történetből ugyanis egyre romló anyagi helyzetük miatt vándoroltak is Amerikába már 1935-ben. Igaz, Von Trapp kapitányt valóban be akarták szervezni a német haditengerészethez.  A családi kórus az új országban is rendkívül sikeres lett, még Elvis Presley egyik koncertjén is előadtak a népes zene nagy csillagaiként. A család egykori salzburgi háza jelenleg kastélyszállóként működik, ahol kb. 80 euróért lehet szobát kivenni.

Forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza újra!

Nézz be a weboldalra, ahol számos más hasznos írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is, ahol nyereményjátékok is várnak!

Szemet gyönyörködtető családos képeinket pedig az Instán és a Printeresten tesszük közre.

Képek forrása: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr8414624558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása