A család érték

Happy family

Happy family

Borzalmas volt a gyerekkorod? Sikeres még lehetsz!

2019. május 25. - Happy Family

Drog, alkohol, szegénység, nevelőszülők, szexuális zaklatás és még sorolhatnánk. Mind olyan traumák, melyek megkeserítik a gyerekkort. Sok híres és sikeres ember gyerekként traumákon és nehézségeken ment át, de felnőttként bebizonyította az átkos gyerekkor sem lehet akadálya a sikernek.

boy-529067_1920.jpg

 Egy kutatásban a Kaliforniai Állami Egyetemen arra keresték a választ, miért olyan sokszor fordul elő különböző pszichés probléma, zavar vagy akár betegségek a nagy művészek körében. Az egyetem pszichológusai 234 olyan színészt, rendezőt, táncost és zenészt  vizsgáltak meg. Kimutatták, hogy sok esetben akik nehéz gyerekkort tudtak maguk mögött, azok gyakran szoronganak és a kreativitásukat is máshogy élik meg, mint kevésbé hányattatott sorsú társaik - olvasható a Psypost összegzésében.

A legnehezebb gyermekkort elszenvedő  előadóművészek körében gyakoribbak ugyan a traumatikus élmények okozta szorongásos tünetek, ugyanakkor a kreatív munkafolyamatokat is intenzívebben átélik. Ők még többre tartották a kreativitásnak azt az erejét, ami szélesebb utat enged önmaguk és a világ mélyebb megértésére is.

JeanMarie Bianchi a Wilson Egyetem kutatója egy olyan kutatást végzett melyben magas stressznek kitette gyerekeket vizsgáltak, hogy megismerjék ennek a csoportnak a pszichológiai értelemben vett erősségeit, mivel arról eddig nagyon keveset lehet tudni, hogy mi az, amiben ők igazán jók lehetnek. A kutatás eredményeinek birtokában eredményesebben tudnak segíteni az érzelmileg elhanyagolt, vagy akár bántalmazó gyerekkort átélt embereknek. Sőt,  a traumatikus gyerekkort átélt fiatalok könnyebben felismerhetik azokat a képességeiket, melyekben a társaik előtt járnak.

A kutatónő társaival úgy találták, hogy azoknak, akik gyerekkorukban nehéz körülmények között nőttek fel jobb megfigyelőképességük és az alkalmazkodóképességük, könnyebben felismerik mások hátsó szándékait, hamarabb felismerik az emberek közötti dinamikákat, jó a megoldóképességük, jobban tűrik a bizonytalanságot, optimistábbak és gyorsabban tudnak perspektívát és stratégiát váltani.

Nézzünk néhány olyan ismert embert, művészt, sportolót, akiknek életútja az előbbieket igazolja:

Drew Barrymore - 12 évesen kokainfüggő

Bár Drew Barrymore gyerekkora tündérmesének indult, azonban kisvártatva lidércnyomássá változott. Az E.T.-ben már hétévesen megízlelte a világhírt, csakhogy a hirtelen jött népszerűséget kislányként nem volt képes feldolgozni. Édesanyja, az ugyancsak színész és producer Jaid Barrymore  már kisgyerekként cipelte magával az éjszakába, különféle partikra. Érdekesség, hogy Jaid eredeti neve Ildikó, ugyanis Makó Ildikó néven anyakönyvezték születésekor 1946-ban a németországi Brannenburgban, egy menekülttáborban, ahová szülei a második világháború viharai elől menekültek el, valóban Magyarországról. Visszatérve Drew-ra, még a tizedik évét sem töltötte be, már dohányzott, aztán az alkoholra, a marihuánára is rászokott, és 13 évesen  pedig már rendszeresen fogyasztott kokaint is.

"A suli maga volt a terror. A kapcsolataimat sorra elszúrtam. A család? Na, arról inkább ne is beszéljünk! Most végre felnőtt vagyok, azt engedek be a lakásomba, akit akarok, cégem van, kutyáim vannak, barátaim és dolgaim, és egy csomó felelősségem. Élem a saját életemet, élvezem a szabadságot, és ahogy múlnak az évek, úgy vetem bele magam egyre jobban a jótékonysági ügyekbe. De nem nyilvánosan, csak a színfalak mögött. Tele vagyok munkával. Minek néznék hátra? Minden év csak öröm lehet, ami ezután jön." -vallotta be Návai Anikónak egy interjúban.

Szerencsére elfogadta a segítséget, vállalta az elvonókúrát, ahol megszabadították a függőségeitől. A felépülésről két könyvében is részletesen írt. Bár pályája és magánélete tele volt kihívással, mára úgy tűnik, hogy a 44 éves színésznő mind a hivatásában, mind a magánéletében révbe jutott.

Leonardo DiCaprio - Rettenetes szegény volt

Bár a Titanic sztárja, soha nem nyúlt drogokhoz, gyerekkora tele volt erőszakkal és bűnözéssel.  A színész elmondása szerint Los Angeles egyik legszegényebb negyedében nőtt fel, ahol folyton prostituáltakkal és kábítószeresekkel volt körülvéve: 

"Amióta járni tudtam és kimehettem a házból függők vettek körül és minden nap szembesültem a kábítószer pusztító hatásával. A függő prostik és fiatalok látványa annyi rettenettel töltött el, hogy én magam soha nem próbáltam ki ezeket a szereket" – olvasható a Daily Mail-ben DiCaprio-ról.

 Egy interjúban a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy borzalmasan szegények voltak, és egy olyan környéken kellett élniük édesanyjával, ami az egyik legveszélyesebb volt az angyalok városában:

"Az életem tényleg olyan volt, mint a Taxisofőr című film. Rettentő szegénységben nőttem fel, de így legalább megtapasztaltam a spektrum mindkét végletét." 

Az iskolában is sokszor bántották, többször meg is verték. A színészkedésben látta az egyedüli esélyt a kitörésre, ezért 15 évesen megkérte az őt egyedül nevelő édesanyját, hogy vigye el meghallgatásokra. A színész most is nagyon szoros kapcsolatot ápol az anyjával, gyakran őt viszi magával díjátadókra is. Bár Leonardo DiCaprio karrierje meredeken ível felfelé, családalapításra még nem szánta rá magát.

Képek forrása: https://www.instagram.com/leonardodicaprio/

Kálid Artúr - Születésekor otthagyták

A 48 éves színész több interjúban mesélt terhelt gyerekkoráról. Bár születésekor az édesanyja otthagyta őt a kórházban, hivatalosan nem mondott le róla, ami miatt viszont a kis Artúrt nem lehetett örökbe fogadni. Apja itt tanult Magyarországon, egyetemista volt Bissau-Gunieából. Felnőttként a színész meglátogatta az apját, aki Afrikában él. Hosszú évekig intézetben nevelkedett Berkeszen, azonban ennek ellenére a körülményekhez képest szerencsésen alakult az élete, mivel voltak emberek, akik segítették - erről a Best magazinban mesélt. 

 Annak ellenére, hogy nem voltak vér szerinti rokonaim, nyolcéves koromtól két család is jelen volt az életemben: az egyik az intézetben, ahol laktam, a másik pedig a Szerdi família, akik egész gyerekkoromban támogattak. Az egyik tisztességben felnevelt két gyereket, a másik hármat, és vagy ötven éve együtt vannak a szülők. Ők határozták meg a világról, családról alkotott képemet, úgyhogy nagyon jó példáim vannak" - nyilatkozta a lapnak. 

Miután nagykorú lett, felvette a Winkler családnevet tiszteletből, ezt korábban a delmagyar.hu oldalnak mesélte. Winkleréknek köszönheti az első lakását és tanulmányai finanszírozását. A színész később családot alapított, elvette feleségül Murányi Tünde Jászai Mari-díjas színésznőt és két gyermekük is született. 

Oláh Gergő - Ha a turkálóban vett egy nadrágot, akkor nagy volt a boldogság

A ma harmonikus családban élő, sikeres énekesnek gyerekként az élet nem a legjobb lapokat osztotta. Gyermekkoráról mesélve Oláh Gergő már számos interjúban megosztotta, hogy a nógrádi kis faluban, ahol felnőtt többször is megtapasztalta, milyen éhezni, hátrányos helyzetűnek lenni, amikor az ember küzd a mindennapi megélhetésért.

Nyolcéves koromban gyökeresen megváltozott az életem. Salgótarjánban éltünk, abban az időben sorra zárták be a gyárakat a városban. A szüleim gyári munkások voltak, sokakhoz hasonlóan az én családomat is érzékenyen érintette ez a megváltozott gazdasági helyzet, nagyon megnehezült a sorsunk. Annak ellenére, hogy voltak nehéz napjaink, mégis azt mondom, hogy én nagyon boldog gyerekkort éltem meg, mert a szüleim bölcsen neveltek minket.- nyilatkozta egy interjúban. 

Az egykori közmunkás ma már elismert zenész, a Nemzetiségekért díjat is megkapta és számos nemes ügyet is támogat. Hamarosan például Szombathelyen koncerttel támogatja a krízisterhesekért küzdő Várva Várt Alapítványt.

Nekünk semmink nem volt, amiért mi dolgoztunk meg. Ruhát sem nagyon tudtunk venni. Ha a turkálóban vettem 200 forintért egy nadrágot, akkor nagy volt a boldogság, de tényleg! Ma már nem jelent problémát egy nadrágot venni, de csak akkor veszünk dolgokat, amikor szükségünk van rá. Viszont akkor boldogan, mert megtehetjük. Ez nagy dolog nekünk" - mesélte.

Gera Zoltán - Az öngyilkosság is megfordult a fejében

A focista nem titkolja, milyen nehéz volt a gyermekkora. A gondok akkor kezdődtek, amikor nagyobb fiúk hatása alá került, akik dohányzásra, csavargásra, éjszakai betörésekre és drogra csábították a fiatalabbakat. Zoli, a befolyásuk alá kerülve rövid időn belül szerencsejáték-függő is lett, ami azzal is járt, hogy a zsebpénzét is eljátszotta, majd  meglopta a szüleit is. Az iskolából kimaradt, a nyolc általánost is csak 17-18 éves korában végezte el. 

Gera a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapján így beszélt a mélypontról.

Az utcán töltöttem a napjaimat, majdnem öngyilkos is lettem

- mondta az interjúban Gera.

Az alkohol és a kábítószer miatt az orvosok azt mondták, alkalmatlan lesz a testem a sportolásra.

Végül apja rángatta el istentiszteletre, ahol gyökeresen megváltozott az életmódja. Pálfordulása után 21 évig volt profi labdarúgó, megnősült és családot alapított. Őszinte vallomásában Istennek tulajdonítja az életében történt változásokat:

Oprah Winfrey - Gyerekként lett gyereke

Ma a világ egyik legsikeresebb, leggazdagabb, és legbefolyásosabb nőjeként számon tartott producer múltja tele volt mélypontokkal. A szülei rendkívül szegények voltak, így a kis Oprah sokat nélkülözött. A kislányt 9 éves korában erőszakolta meg egy 19 éves unokatestvére, de sajnos nem ez volt az egyetlen alkalom. Sőt, a család egy barátja, az anyja élettársa és a nagybátyja is bántalmazta szexuálisan. Az egyik eset következtében a mindössze 14 évesen teherbe esett. A szégyen miatt terhességét egészen a baba születéséig titkolta. A csecsemő nem sokkal születése után, még a kórházban meghalt, az amerikai talkshow-királynő pedig évtizedekig sötét titokként rejtegette tinédzserterhessége tényét. A titkot végül családja adta el jó pénzért egy lapnak. Sokáig drogozott és ivott, majd akkor kezdte összeszedni magát, amikor egy helyi TV felvette riporternek, s innentől fogva tehetsége, kitartása a karrier csúcsáig röpítette.

Ashley Judd - Sokszor megerőszakolták

A ismert színésznőt többször is érte szexuális abúzus, ráadásul gyerekként erőszakolták meg. 6 éves volt mikor szülei elváltak és ezután apja már nem foglalkozott két gyermekével. Miután több rokonsághoz tartozó férfi is bántalmazta s édesanyja nem hitt neki, depressziós lett. Teljesen megundorodott a felnőttek világától, ami nem csoda, hiszen nemcsak maga szenvedte el a bántalmazást, éjszakánként még anyja - gyakran erőszakba torkolló - szexuális afférjait is kénytelen volt végighallgatni. Megesett, hogy anyja többször pisztolyt fogott partnerére, így a lány egyszer megkaparintva anyja fegyverét kis híján véget vetett életének. Judd minderről All That Is Bitter and Sweet  (Minden, ami édes és keserű ) című memoárjában vall:

Túl késő visszamenni és boldoggá tenni gyermekkoromat, de Isten kegyelméből és egy terápiás csoport segítségével ma már szép életet élek". 

A sztár azért írta meg ezt a könyvet, hogy más bántalmazást megélt emberek is szégyen nélkül merjenek beszélni arról, ami velük történt. A terápia mellett sokat segített gyermekkori traumáinak feldolgozásában a tanulás: 2007-ben francia szakon diplomázott a Kentucky Egyetemen, 2010-ben pedig a Harvardon közigazgatási szakon. Mindeközben belevetette magát a jótékonysági munkákba is, árvaházakban is tevékenykedett szerte a világon. Judd egyébként a bíróságon Harvey Weinstein ellen is adott be keresetet zaklatás miatt, illetve, azzal vádolva Weinsteint, hogy bosszúból nem engedte munkához jutni. Arra a kérdésre pedig, hogy mit mondana most Weinsteinnak, a színésznő így válaszolt: „Azt mondanám Harvey-nak, hogy szeretlek, megértem, hogy beteg vagy és szenvedsz. És hogy van segítség az olyan embereknek, mint te. Hogy teljes mértékben rajtad múlik, hogy kéred-e ezt a segítséget."

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, meg is oszthatod, és látogass vissza újra!Nézz be a weboldalra, ahol számos más hasznos írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is, ahol nyereményjátékok is várnak!

Szemet gyönyörködtető képeinket pedig az Instán és a Printeresten tesszük közre.

Minden jog fenntartva! A szöveg a Happy Family tulajdona.


A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr2214848640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása