A család érték

Happy family

Happy family

7 közszereplő, akiről nem is gondolnád, hogy köze van az örökbefogadáshoz

2017. június 21. - Happy Family

Mi a közös Pataki Zitában, Kálid Artúrban, Jaksity Katában, Lugosi Aliban,Gesztesi Mátéban, Friderikában és Kőbánya alpogármesterében? Mindegyikük érintett az örökbefogadás témájában.

jaksity_kata.jpg

Jótékonysági gálaestet tartott pénteken a Várva Várt Alapítvány. A rendezvény célja a krízishelyzetbe kerülő babák és szüleik támogatása, illetve az örökbefogadás népszerűsítése. A gála érdekessége, hogy minden fellépőnek valami köze volt már az örökbefogadáshoz. Nézzük meg, kinek hogyan!

Pataki Zita - Évekig dolgozott a gyerekvédelemben

Az est háziasszonya, Pataki Zita örömmel fogadta a felkérést, hiszen 1996–1999-ig az örökbefogadás területén dolgozott az akkori Pest megyei gyermekvédelmi intézetnél az örökbefogadás területén. Munkája során egyrészt olyan gyerekeket kellett megismernie, akik már örökbe adhatóak, illetve állami gondozottak voltak, továbbá ő fogadta azokat a szülőket, akik szerettek volna gyermeket örökbe fogadni. Ő értesíthette az örökbefogadásra váró szülőket, hogy „vár rájuk” egy gyermek, azaz a jó hír hozója is ő volt. Jogi egyetemen a szakdolgozatét pedig a csecsemőgyilkosságokról írta. Nagyon sok interjút készített, amelyekből kiderült a bírói ítélettől függetlenül annak a nőnek az élete, aki ilyen tettet elkövetett, örökre megváltozott. "Ezért támogatom azt, hogy segíteni kell a bajba jutott nőkön, és bizony ott van erre az a 8-9 hónap, amíg a család vagy egy civil szervezet ténylegesen segítséget tud még nyújtani, hogy ne történjen katasztrófa. Meggyőződésem, hogy nagyon fontos szerepük van ezen a területen a civil szervezeteknek, hogy egy kétségbeesett helyzetben lévő nő ne jusson el a léleknek olyan mély bugyraiba, hogy végzetesen rossz döntést hozzon. Ha a gyermekét kihordja, és ebben van támasza, segítünk neki, akkor egy jobb utat tud választani. Az alapítvány tevékenysége kiemelten fontos számomra. A gyermekvédelem a nővédelemnél, a család védelménél kezdődik. Szeretném, ha a bajba jutott vagy a nemkívánatos terhességgel küzdő nők tisztában lennének azzal, hogy van segítség, hogy számíthatnak önzetlen emberekre".- nyilatkozta egy interjúban.

Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere - 10 gyermek édesapja

A rendezvényt Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere nyitotta meg, aki nagycsaládos: 7 vér szerinti gyermekük van és feleségével három Down-szindrómás gyereket is örökbe fogadtak.

webert_lpolg.jpg

Jaksity Kata - A csecsemőgyilkosságok nyomában

A gálaesten Jaksity Kata műsorvezető „A világ arcai - Gyermekéletek, asszony sorsok” című  dokumentumfilmjéből is láthattunk egy részletet. Jakisty Kata elmesélte, hogy körülbelül 20 éve figyelt fel azoknak a nőknek a sorsára, akik gyermekeiket titokban szülik meg és meggyilkolják őket. Kata azóta több műsorában feldolgozta a témát, számos szakértő véleményét kikérte és kiderült, hogy az esetek döntő többségében ezek az anyák nagyon terhelt közegben élnek, és erőszak áldozatai. Kezdetben ismeretterjesztő filmek készítését tervezte, ezen belül pedig Afrika érdekelte a legjobban. Egy amerikai újságírónő könyve segítségével talált rá arra az etióp asszonyra, aki AIDS-árvákat fogad be saját házába – innen indulva végül hatrészes dokumentumfilm-sorozatot készített, többek között afrikai utcagyerekekről, gyerekkatonákról és szexrabszolgákról.Majd Magyarországon a csecsemőgyilkosságok háttere volt a fókuszban, amelyek mögött az esetek szinte mindegyikében bántalmazott, tragikus sorsú nők állnak.

 Lugosi Ali és a Lugosi család - Zenélnek és örökbefogadnak

A gálán Lugosi Ali a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny első szériájának győztese zenésztársai mind közvetlen családjából érkezte: nővérai hegedű művészek, édesanyja zongoratanárnő, húga pedig klarinéton játszott a gálán.  Édesapja Lugosi László és felesége Ágnes három vérszerinti gyermekük (Veronika, Zsófi és Zoli) után először Alit, majd egy kislányt, Esztert fogadtak örökbe. A vérszerinti gyermekeikből kiváló zenészeket faragtak,mivel az édesanya zongoratanár, a család mindig tele volt muzsikával. Alit viszont nem terelték a zene felé. Végül egy véletlen folytán kiderült, hogy semmilyen sport nem fekszik a fiúnak,de hogy a szabad idejét lekösse az iskolában, míg tanár apukájá várakozott, klarinétozni kezdet. Hamarosan kiderült,hogy kimagasló tehetsége van Alinak a klarinéthoz és tálentuma felfedezésének csúcspontja a Virtuózok volt. Ali édesanyjával nemrég blogunk is interjút készített). A gálán több lélegzetelállító darabot előadtak és őszintén megosztották történetüket is.

 ali_varva_vart.jpg

Kálid Artúr vagy Winkler Artúr?

Kálid Artúr színművészt talán senkinek nem kell bemutatni, de Winkler Artúrt már lehet, hogy igen. Vagy mégsem? A kettő ugyanaz. Pataki Zita kérdéseire Artúr elárulta, hogy állami gondozásban nőtt fel, család nélkül. Születésekor a Majoros családnevet kapta, Apja bissau-guineai származású. Azóta találkozott már az édesapjával is, aki Afrikában él. Budapesten. Később Békésinek hívták. Majd Winkler Barnabás vette a gondjaiba, ezért hálából felvette a férfi vezetéknevét, ezt használja a hivatalos irataiban, is, gyermekeit is Winklernek hívják. A színművész két művel is készült: előadta József Attila: Tiszta szívvel című versét, majd Efraim Kishont: Steinerék adoptálnak című novelláját.

kalid_pataki.jpg

Bayer Friderika - "A gyerek, az gyerek"

Az EMeRTon-díjas énekesnő legtöbbünknek a két évtizeddel ezelőtti dublini euróvíziós dalfesztiválon előadott „Kinek mondjam el a vétkeimet?" című daláról ugrik be, amivel egyébként mindmáig a legjobb magyar eredményt, azaz a negyedik helyezést szerezte meg ezen a versenyen. Az énekesnő a zenélés mellett polgári életet él. Férjével, aki egyben a menedzsere, két kisfiút nevelnek, akiket 10 év várakozás után fogadtak örökbe. Friderika azt is megosztotta a közönséggel, hogy mielőtt belevágtak volnak az örökbefogadásba, kikérték egy kedves barátjuk véleményét is, aki salamoni bölcsességgel csak annyit válaszolt: "A gyerek az gyerek".

"Mindkettőt ajándékba kaptam, kaptuk. A kicsi miatt, aki még csak nagyon rövid ideje van velünk, újra visszakerültünk a gyereknevelési origóhoz. Mindent elölről kezdünk, s figyeljük, hogy szokik hozzánk, s mi őhozzá. Én imádok otthon pepecselni, főzni, virágot gondozni, csinosítgatni az otthonunkat. Egyensúlyra törekszem család és hivatás közt."

- nyilatkozta korábban a zaol.hu-nak.

gesztesi.jpg

 Gesztesi Máté - Égből pottyant boldogsága

 Gesztesi Máté forgatókönyv író, aki TV-nézők számára az ATV időjósaként ismert elmesélte, hogy egyik nagynénje családban van egy kedves kisfiú, Kristóf, akit a nagynéni és férje néhány éve fogadtak örökbe. Gesztesi Ungváry Belyácz Betti „Égből pottyant boldogság” című meséjét, melyben egy gerlepárról, hallhatunk akik fészkébe belepottyan egy rigótojás. A tojásból kibújó fióka, Pelyheske új otthonra lelt náluk. Miközben Gesztesi Máté és Friderika közösen elénekelték a „Gyere, te földlakó” című dalt - melyet Lukács József a Várva Várt alapítvány elnöke szerzett, szövegét pedig az Artisjus díjas Pajor Tamás írt - Vámos Robi razjművész spontán rajzol a dalhoz kapcsolódva, ami kivetítőn a háttérben is látni lehetett.

"Minden lehető eszközzel megsegítjük a családot, hogy a baba megszülethessen és ne egy gondként telepedjen rá a családra"

Az elkészült rajzra a Várva Várt Alapítvány Facebook-oldalán lehet még licitálni. A szervezők bevételt egy anyaotthon felállítására szánják. "A gálaest támogatása számos krízisterhes anyuka számára fontos hozzájárulást jelent, ezzel is csatlakozhatunk a nemes ügyhöz: az élet védelméhez" - ismertetteLukács József. az alapítvány vezetője és elmondta, a bevételből két projektet is szeretnének előremozdítani. Szeretnének új budapesti és később vidéki anyaotthon(oka)t elindítani, amelyhez akár azt is örömmel fogadják, ha valaki használaton kívüli ingatlant fel tud kínálni. "A rendszerbe be tudják majd regisztrálni magukat azok, akik bármilyen támogatást, adományt tudnak felkínálni a bajba jutottaknak, hiszen sokszor már az is ténylegesen életet menthet, ha a bajba jutott anyukák érzik, nincsenek magukra hagyva" - mondta el a Várva Várt Alapítvány vezetője. Terveznek egy olyan mobil alkalmazást, amely a rászoruló családok szükségeit, kéréseit azonnal továbbítja a támogató felhasználók mobiljára. József beszédében szövetségként mutatta az alapítványt, amelynek céljai között szerepel a prevenció, felvilágosítás, örökbeadók és örökbefogadók támogatása, nevelőszülők támogatása és a segítségnyújtás:

 "A méhen belüli életre a fejlődése szakaszában többféle kifejezést használnak az emberek. Nevezik pocaklakónak, magzatnak, embriónak, ....., de a nagyon felvilágosult, politikailag korrektül fogalmazni akaró és emiatt többnyire inkorrekt módon fogalmazó kortársaink például nemes egyszerűséggel szövetcsomónak nevezik. És pont ez az, amit én nem tudok bevenni... valahogy úgy érzem, hogy mi itt kint sem vagyunk jobbak a Deákné vásznánál. Mert miben is különbözünk? A méretünkben, a fejlettségünkben, a benapozottságunkban vagy a legnagyobb haladási sebességünkben? A méretünkben bizonyosan. (...) Lényegi különbség azonban nincs a bentlakók és a kintlakók között: emberek vagyunk. Vagy pedig mi is csak szövetek vagyunk?! Csontszövet, hússzövet, bőrszövet, és a többi nem elhanyagolható alkotórészünk. Így az is könnyen belátható, hogy alapítványunk is egy szövet, sőt egy szövetség! Szövetkeztünk az élő szövetekért. A babaszövetekért, az anyaszövetekért és apaszövetekért. Ugyanis ezekből lesz a családszövet, a társadalomszövet és nemzetszövet. Bizony, ez már a szövetek bolygója! Még a webcímünk is varvavart, ami a folyamatos szövődésünkre utal! Mennyi is az a 18 nap? (naptár, amin végigpörög jún 16-júl 4-ig). Nézzük csak: Július 4-én, a függetlenség napján már az anyuákájtól független szíve fog dobogni azon babaszöveteknek, akik a mai nap fogannak meg! Igyekszünk hamar befejezni a rendezvényt a cél érdekben...Lépjünk azonban tovább, ahogy ezek a kis babaszövetek is egy idő után képesek lábakat növeszteni, sőt kezeket is.Pár éve bejárta a világot egy fotó (születő baba kéz), amin a szülő orvos megfogja az éppen születő babaszövet kezét, azaz a szövet-kezet, és világra segíti azt! Tehát már megint szövetkezünk, mert előfordul, hogy egy édesanya olyan nehéz helyzetben van, hogy a kisbaba, merthogy valójában belül-kívül kisbaba élete is veszélybe kerül. Ilyenkor jövünk mi, akik felderítik a helyzetet és minden lehető eszközzel megsegítjük a családot, hogy a baba megszülethessen és ne egy gondként telepedjen rá a családra, hanem várva várják az érkezését. Az eddig hozzánk befutott segélykérések nagy részében sikeres volt ez a beavatkozásunk és a baba megmaradhatott a családjában vagy hazakerülhetett ahhoz. Az esetek egy kisebb részében, amikor ez nem volt lehetséges, segítettünk örökbeadni a kisbabákat olyan családokba, ahol azóta is boldogan növekednek. Az alapítvány szakmai vezetője Petrőcz Júlia, aki lelkészként és családterapeutaként már 3 évtizede dolgozik ezen a területen férjével együtt. Őmellé sorakoztak fel jogászok, pszichológusok, orvosok, nőgyógyászok, védőnők, egyetemisták, szociális munkások, gazdasági szakemberek, örökbefogadó szülők és egyszerű emberbarát aktivisták."

img_5242.JPG

 A gálát Kalap Jakab, népszerű gyerekdal-szerző és előadó dalai és egy szenzációs dobbemutató zárta, amelyen kisebb és nagyobb gyerekek álltak a színpadra. Jakab és Vámosi Robi együtt is szoktak zenélni

 frida_gyerekek.jpg

Az Alapítvány weboldala: http://varvavart.hu/, http://www.varvavart.hu/munkank

Számlaszáma:K&H Bank: 10409015-50526757-87691006 (Bővebb információ: http://www.varvavart.hu/tamogatas)

Az alapítvány babaápoláshoz szükséges felszereléseket (babakocsi, kiságy stb) is fogad. Az alapítvánnyal az alapítvány a Balaton-átúszáson is kint lesz! 

Fotók: Somorjai László

A rendezvényről készült videó itt megtekinthető: 

Az alapítványt a Happy Family is támogatja. Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza újra, illetve nézz be a weboldalra, ahol számos más szuper írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is! Klassz családos képeinket pedig az Instán és a Printeresten tesszük közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr8912602713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása