A család érték

Happy family

Happy family

Így készíthetsz nyaralás alatt menő családi fotókat!

2018. június 30. - Happy Family

Ha családi nyaralásra készülünk, a fényképezőgép az elsők között kerül fel az utazólistára. Összeállításunkkal szeretnénk segítséget adni, hogy még jobb nyári fotóink készülhessenek .

babyzoom.jpg

Vannak megrögzött fotósok, akik megragadnak minden lehetőséget a fotózásra és nem tudják fényképezőgép nélkül túlélni a nyarat, minden részletet megörökítek spontán is. Mások az igézően megkomponált családi felvételekre hajtanak, amikbe lépten-nyomon belebotlik az ember a közösségi oldalakon. Mindezt azért tesszük, hogy a legjobb fotókat kattinthassuk. Megkértünk néhány fotóst, hogy adjon tippet a nyári családi fotózással kapcsolatban.

Íme 10+1 tipp:

1. Nem tilos kicsit megrendezni a képeket

Juhász Tamás a Babyzoom Gyerekfotoda alapítója munkája során már rengeteg családot fotózott műteremben és természetes környezetben és mivel maga is családos, 3 gyermekes édesapa, így számottevő szakmai és személyes tapasztalatokkal is rendelkezik a családi fotózás terén. Megkérdeztük, hogy jobb-e ha a pózokra figyelünk vagy inkább a spontán pillanatokat érdemes megörökíteni:
Nekem kicsit mű a nagyon beállított kép, de utazásoknál szerintem elmegy. Viszont unalmas, ha csak ilyen képekkel van teli az album. Spontán képeket viszont nagyon nehéz jó minőségben elkapni, ehhez már gyakorlat kell. Nem tilos kicsit megrendezni a képet, azzal sokat nyerhetünk. Megtalálni például a legjobb látószöget, elpakolni a környezetet, hogy ne vonja el semmi a figyelmet, megigazítani a hajakat, ruhákat, kimenni a fényre, bemenni árnyékba, tesztképeket csinálni, stb. 
Kép forrása: babyzoom.hu

2. Legyen legalább egy kép, amin mindenki rajta van!

„A legtöbb családban mindig van egy ember, aki a fényképezőgép mögött áll – gyermekkoromban ez az ember az édesapám volt. - emlékszik vissza Helen Bartlett az Egyesült Királyság egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő családi portréfotósa. Azt tanácsolja, hogy gondoskodjunk arról, hogy mindig más fotózzon, így mindenki rajta lesz a képeken.
Ha olyan felvételt szeretnénk készíteni, amelyen az egész család rajta van, tegyük a fényképezőgépet egy állványra (vagy egy stabil helyre, mint például egy asztalra vagy padra), és használd az önkioldó funkciót. A móka kedvéért add oda a fényképezőgépet a gyermekeidnek, hogy lefotózhassanak téged, és egy másik nézőpontot is meg tudj szemlélni. Emellett felkeltheted érdeklődésüket a fotózás iránt is.”

3. Mennyiség helyett minőség

A BabyZoom fotósa azt is javasolja, hogy inkább a minőségre, mint a mennyiségre törekedjünk:
Több száz, több ezer képet úgysem fogtok átnézni. A fotósorozatot érdemes átválogatni, picit feldolgozni, akár fotókönyvbe szerkeszteni. Ha pedig fotókönyvben is szeretnénk viszontlátni a legjobb képeket, legfőbb szabály, hogy ne legyen túlzsúfolt. Inkább kevesebb, de különböző képet tervezzünk bele. Fontos az is, hogy a képeket picit feljavítva, ne nyersen használjuk. Aranyos, hogy nemcsak képek, hanem szövegek, emléktárgyak fotói, sztorik is belekerülnek.

4. Mi legyen a szelfivel?

A fotós szerint minél kevesebb a szelfi, annál jobb:
A szelfi nagyon trendi, de én nem gondolom igazi fotónak. Közösségi oldalakon jól mutat, emléknek jó, de rengeteg technikai hibája van. A telefonok első kamerája mindig rosszabb minőségű. Nagyon nehéz a hátteret szépen belekomponálni, stb. Két tipp, hogy jobb legyen: 1. használj szelfibotot. 2. Forduljatok a fény felé.  Kétség kívül egyre jobbak a mobilok. Mi is szinte már csak azzal fotózunk saját családi eseményeket. Azonban, aki picit is érdeklődik a fotózás iránt, hamar rájön, hogy képminőségben és technikai lehetőségekben is óriási pluszt ad, már egy kompakt fényképező is. Érdemes átgondolni, hogy milyen képeket szeretne csinálni az illető, s utána egy szakemberrel egyeztetni a lehetőségekről. 

5. Használjuk ki a naplementét és keressünk árnyékos helyet


Juhász Tamás inkább esti naplemente közeli időszakot és az árnyékot javasolja a nyári családi fotózásra. Bár a nyár a napsütésről szól, gyakran szebb fotók készülnek az árnyékban. A túl éles és fentről érkező fény csak kevés fotótémának kedvez. A tűző nap miatt hunyorognunk is kell és éles kontúrok lesznek az arcunkon. Kereshetünk egy szép épületet vagy fát, bokrot, amelynek árnyékában finomabbak a fények. 

Kép forrása: babyzoom.hu

6. Egyeztessünk a gyerekekkel

A nagyobb gyerekek, gyakran érzékenyek arra, hogy milyen kép készül róluk, pláne, ha azt közösségi oldalon is tervezzük megosztani. Juhász Tamás felhívja a figyelmet arra, mindenképp egyeztessünk a családdal, hogy fognak fotók készülni:

"Legyen mindenki együttműködő. Ne hozzuk egymást kellemetlen helyzetbe előnytelen fotók készítésével."

A posztolásnál fontos figyelni arra, hogy a gyereknek digitális lábnyomokat hozunk létre minden egyes fényképük megosztásával.  Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogász cikkét javasoljuk, aki ebben a témában részletesen szeretne tájékozódni: 

"Jó beállításokkal (például hogy csak az láthassa a képeket aki tényleg a családhoz tartozik), tudatos megosztásokkal, és a gyerek biztonságának szem előtt tartásával, később pedig a gyerek partnerként való kezelésével elég jó szülőként fogunk tudni működni a digitális világban is. (...) A biztonság mellett a másik fontos kérdés a beleegyezés. Minden gyereknek joga van véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben, és nekünk szülőként az a feladatunk, hogy a gyereket (és a jogait) tiszteletben tartva neveljük őket. A gyerek véleményét (a jogszabályok szerint) életkorának és belátási képességének megfelelően kell figyelembe venni. Különösen nehéz a helyzet akkor, ha a gyerek olyan pici, hogy teljesen ránk van utalva, ha úgy tetszik ki van szolgáltatva a mi döntéseinknek, tudatosságunknak, védelmünknek és gondoskodásunknak."

7. Sok múlik az apró részleteken

A nyaralás során legtöbben csak a leghíresebb turistalátványosságokat és egymást fényképezik le, a hely hangulatát legjobban meghatározó életképeket egyszerűen otthagyják. Béres Dávid fotós szerint lefotózhatjuk  az utca vagy a város forgatagát és az érdekes helybeli életképeket is: 

Rendszeresen használom a tripadvisort vagy más város specifikus applikaciókat, hogy helyeket keressek, de van, hogy csak egyszerűen elkezdek mászkálni, mindenféle cél nélkül. Igazi rejtett gyöngyszemekre lehet ilyenkor is bukkanni, amiket érdemes megörökíteni. Mindegy, hogy városban fotózol vagy kinn a természetben, igyekezz  olyan részleteket keresni, melyek újabb dimenziót adhatnak a fotódhoz. Tartsd nyitva a szemed, és keress kontrasztos színeket és különböző mintákat, melyek bárhol felfedezhetők és nagy mértékben feldobhatják a fényképeket.

8. Mibe öltözzünk nyári családi rendezvényeken?

A nyár kedvelt időszak a házasságkötéshez. Mivel Dávid specialitása az esküvői fotózás, és évek óta számos esküvőt kapott lencsevégre itthon és külföldön egyaránt az OrigoPhoto-nál, így megkérdeztük, hogy szerinte mit érdemes egy családnak átgondolni ha nyári esküvőre hivatalos és szeretne jól mutatni a fotókon:
Mivel egy esküvő, vagy nagyobb családi rendezvény általában körülbelül fél napos de legalább jó pár órás szokott lenni, jót teszünk magunknak, ha olyan ruhadarabot választunk, ami nem csak szép, hanem kényelmes, nem kell az egész eseményt végigfeszengeni és főleg nyáron végigizzadni benne. A jó megválasztott színeknek jelentőségük van a különböző fotózások alkalmával viselt öltözékek tekintetében. Ünnepi alkalom, például esküvő esetén fontos, hogy öltözzenek alkalomhoz illően a gyerekek is. Persze nem kell túlzásokba esni, de volt már olyan fotózásom, ahol flip-flop papucsban és sortban jelentek meg...
Kép forrása: origophoto.com 

9. Hogy tervezzük a csoportfotókat?

Csoportfotózáskor sokszor nem tudjuk hogy tartsuk a kezünket. Béres Dávid azt tanácsolja, hogy jobb, ha nem lóg a kéz:
Adjunk funkciót inkább neki, például lazán lehet zsebre tenni, összefogni vagy átölelni a párunkat vagy a gyereket. Jobban mutat az is, ha nem tornasorban állnak a pár köré a családok, hanem a gyerekek a szülők elé kerülnek (főleg, ha még alacsonyabbak). Lehetőleg minél közelebb álljanak egymáshoz (különösen ha szorosabb kapcsolat fűzi a családot a párhoz) ezzel is hangsúlyozva, hogy nem idegenek, hanem van egyfajta szoros kötődés közöttük.
csaladi_foto_beres3.jpg
Kép forrása: origophoto.com 

10. Vicces, emlékezetes és természetes képek

Béres Dávid szerint érdemes a beállított képek helyett a viccesebb, kötetlenebb helyzeteket is kihasználni, mert sokszor ilyenkor születhetnek a legemlékezetesebb fotók:
Vicces pillanatok adódhatnak, például abból, ha megkérem a vőlegényt vagy a menyasszonyt, hogy egy picit ne a kamerába nézzenek, hanem próbáljanak meg a körülöttük állókkal foglalkozni. Egyszer egy kisbaba belenyúlt a vőlegény orrába, amikor az túl közel hajolt hozzá. (Kép alább) Ilyen helyzetekből vicces, emlékezetes és természetes képek születhetnek, izgalmasabbak, mint a tradicionális tornasoros-kamerába-mosolygós típusokból. 
Kép forrása: origophoto.com 

+1 Mi legyen, ha nem figyel ránk a gyerek?

A gyerekek nem mindig örülnek, ha fotózzuk őket, sokszor nem is egyszerű megoldani, hogy ne izegjenek-mozogjanak ilyenkor. Juhász Tamás azt javasolja, koncentráljunk ilyenkor inkább az elmélyült pillanatokra:
Véleményem szerint ez a munkánk legnehezebb része. Mi külön vigyorogtatót szoktunk hozni arra a célra, hogy a gyerekek figyeljenek, kamerába nézzenek. Annyira el tudnak merülni még a nagyobbak is egy új érdekes környezetben, hogy valóban nehéz őket kimozdítani. Ilyenkor egyébként jobban jár a szülő, ha azt az elmélyült pillanatot azonnal lefotózza. Utána érdekes, figyelemfelkeltő hangokkal, kiáltásokkal: Hú, nézd csak mi van ott!" meg lehet próbálni a figyelmét magunkra terelni.
vividesign.jpg
Kép forrása: vividesign.hu
Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza újra, illetve nézz be a weboldalra, ahol számos más szuperhasznos írást találsz vagy a Facebook-oldalunkra  is benézhetsz, ahol nyereményjátékok is várnak! Klassz családos képeinket pedig az Instán és a Printeresten tesszük közre.                    Első kép forrása: babyzoom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr514060314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása