A család érték

Happy family

Happy family

7+1 menő természetközeli úti cél, ha valódi feltöltődésre vágysz

Hova utazzunk, ha természetközeliségre vágyunk, de a beázó sátor, a pumpálható gumimatrac és a polifoam derékalj nem a mi világunk?

2017. május 10. - Happy Family

Nyaralni sokféleképpen lehet: van, aki szállodai körülmények között szeret pihenni, van, aki házat bérel távol a világ zajától és van, akit a kemping - vagy ma már inkább a glamping - vadregényes tájai vonzanak.

happy_family.jpg

fotó: 123rf.com/happyfamily.hu

Nagycsaládos édesanyaként nagyon körültekintően kell megválasztanom az évenkénti egyszeri közös pihenésünk helyszínét. Mert milyen egy nagycsaládos nyaralás? Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, akkor talán a kaotikus lenne rá a legmegfelelőbb.

És mi van akkor, ha nem egyszerűen nagycsaládos, hanem nagyon nagycsaládos vakációról van szó öt gyerekkel? Akkor emeljük a tétet!

Minél több gyerek van egy családban, annál nagyobb kihívás útnak indulni, mert bármi közbejöhet és közbe is jön (az indulás napján jön rá az egyik gyerekre a hasmenés; már épp beszállnánk a kocsiba, amikor kiderül, hogy valami bűzlik Dániában, de a bőröndök legmélyére csomagoltuk a pelenka pakkot; pótkerék van az autón, ki kell cserélni az időközben megjavított eredetire; az egyik bőrönd kimaradt a tetőcsomagtartóból, de már nem fér be a kocsiba).

De nemcsak az útnak indulás, hanem magának az úti célnak a kiválasztása sem egyszerű feladat sok gyerekkel.Több év tapasztala alapján azt mondhatom, nincs nagycsaládos nyaralás kompromisszumok nélkül.

happy_family_1.jpg

fotó: 123rf.com/happyfamily.hu

Milyen szempontok alapján válasszunk úti célt/szálláshelyet?

  • Időtartam: a családi nyaralás akkor jó, ha nem túl rövid és nem is túl hosszú, kellő idő jut arra, hogy a gyerekek és mi, a szülők is kiszakadjunk a megszokásból, kicsit egymásra hangolódjunk és ne egy rohanás legyen a közös vakáció, de még azelőtt érjen véget, hogy végleg egymás idegeire mennénk.
  • Úti cél: legyenek túrázásra alkalmas helyszínek és érdekes látnivalók a közelben a nagyobbak/kamaszok kedvéért, kisebb-nagyobb gyerekbarát kert a kicsiknek, strand sem árt, ha van belátható távolságon belül (a mi családunk esetében még egy horgásztó is elengedhetetlen kellék).
  • Szálláshely és étkezés: rugalmas étkezési lehetőségek (önálló főzési lehetőség vagy központilag biztosított ellátás, esetleg megfizethető, de minőségi ételeket kínáló étterem - az igények alakulásának megfelelően), komfortos, a család méretéhez illeszkedő szállóegység.
  • Ár: többlépcsős variáció, hogy szabadon dönthessünk, milyen szolgáltatásokkal kívánunk élni és melyek azok, amelyek nem szükségesek a kikapcsolódásunkhoz, az ár pedig tükrözze ezt a különbséget.

Ha őszinte akarok lenni, mindeddig csak hagyományos szálláshelyekre tervezett úti célokban gondolkodtam. Nemrégiben azonban a gyerekek felvetették, mi lenne, ha egyszer kipróbálnánk, milyen is a természet lágy ölén eltölteni néhány napot vadregényes tájakon. Az én fejemben erről a lehetőségről rögtön egy árnyék nélküli, kiégett füves terület, beázó sátor, hangoskodó szomszédok jutottak az eszembe.

Aztán körbenéztem az interneten és rá kellett döbbennem: az elmúlt időszakban sokat változott a világ a turisztika területén és ez alól a kempingnyaralás sem kivétel. A kempingezés ma már sokkal inkább glamping, vagyis glamorous camping (luxus/kényelmes kempingezés), amely igen távol áll az én gyerekkoromat jellemző fapados pihenéstől. (Természetesen ez utóbbi továbbra is elérhető, ha valaki direkt erre vágyik, de ha valaki úgy élvezné a természet közelségét, a sátorozás élményét, a szalonnasütést, hogy közben kihagyná a kényelmetlenségeket, a földön fekvést, az ember tarkóján masírozó hangyák raját, annak a glamping a tökéletes választás.)

Ma már nem elérhetetlen luxus a (többgyerekes) családok számára sem ez a fajta kikapcsolódás, ahol szó sincs elkutyult sátorcövekekről, kietlen füves területekről, sokkal inkább bungalow-sátrakról, mobilházakról gyönyörűen gondozott, mindennel felszerelt területeken vagy vadregényesen romantikus helyszíneken. Annak sem kell aggódnia, aki ragaszkodik a saját kuckójához, mert természetesen saját lakókocsival is megszállhatunk ezeken a helyeken.

Melyek a legnépszerűbb, legvagányabb, legsokoldalúbb vagy legvadregényesebb kempingek/glampingek Európában, amelyeket mindenkinek érdemes lenne kipróbálnia?

1. Camping Val D'Or - Luxemburg

fotó: Camping Val d'Or

A Clerve folyó partján elterülő kemping egy valódi zöld oázis, ahol a csend és nyugalom a legfőbb érték. A lassú, sekély vízű folyó számtalan kalandot kínál a gyerekekkel érkezőknek. A legközelebbi étterem Drauffeltben található, öt perc autóútra a kempingtől.

A nyaralóhelyről Luxembourg történelmi városrésze vonaton is könnyedén elérhető.

Cím: 2 Um Gaertchen, 9747 Enscherange, Luxemburg, telefon: +352 92 06 91

2. Centro Vacanze Villaggio San Francesco - Olaszország

Igazi családbarát paradicsom az Adria partján: az öt saját medence mellett egyenletesen mélyülő tengerparti strand is várja az ide látogatókat.

Az aktív kikapcsolódást (tenisz, szörfözés, vitorlázás stb.) előnyben részesítők mellett a városnézést kedvelők is jól érezhetik magukat itt, hiszen Velence alig egy órányi autóútra fekszik a San Francesco kempingtől, de hajóval felfedezhetjük az üveggyártásáról híres Murano látnivalóit is.

A kemping területén számtalan vendéglátóipari egység várja az ínyenceket, ha valaki mégis főzni/grillezni szeretne, a San Francesco saját hentese szívesen áll a rendelkezésére a hozzávalók beszerzéséhez.

Cím: Viale Selva Rosata, 30021 Loc. Duna Verde, Caorle VE, Olaszország, telefon: +39 0421 2982

3. Agricampeggio Madonna Di Pogi - Olaszország

 

Toszkána keleti határán zöldellő dombok között húzódik meg az Agricampeggio Madonna Di Pogi kemping: sajátos hangulatú fa "lakókocsijai" és sátorjellegű épületei tökéletes kikapcsolódást biztosítanak a vendégeknek. A házak teljesen felszereltek, nem a tipikus kempingérzetet sugallják.

A területen fekvő tóban fürödni és horgászni is lehet.  A kempingtől alig egy óra autóútra fekszik Siena, Firenze, Arezzo.

Cím: Via della Madonna, 52, Pogi AR, Olaszország, telefon: +39 340 490 2643

4. Camp Liza - Szlovénia

fotó: Camp Liza

Ha valaki a Camp Lizában kívánja a szabadságát tölteni, feltétlenül vigyen magával kajakot. A kemping közelében két folyó is található: a smaragdzöld Soca és a kristálytiszta, vad Koritnica. A Bovec-völgy csúcsai és legelői által határolt területen a felszereltség csak a legalapvetőbbekre szorítkozik: mosdók, melegvizes és akadálymentesített zuhanyzók.

A kemping tulajdonosai ügyelnek arra, hogy a csoportokat a terület alsóbb részén, a családosokat a középső részen, a sátorozókat pedig a távolabbi részeken szállásolják el. A Kamp Liza alig néhány kilométerre fekszik a 800 éves történelmi múlttal rendelkező Bovec városkától, ahol piac, kávézók, hangulatos éttermek várják a látogatókat.

Cím: Vodenca 4, 5230 Bovec, Szlovénia, telefon: + 386 5 389 63 70

5. Solaris Camping Beach Resort - Horvátország

A méltán népszerű horvátországi nyaralóhely egy belső tenger köré épült. Az ide látogatók nemcsak a kemping magas színvonalú szolgáltatásait élvezhetik, hanem a nyaralóhely közvetlen szomszédságában épült 7800 négyzetméteres aquaparkét is (külön belépővel látogatható).

A kemping természeti környezete is lenyűgöző: a csupán 70 kilométer hosszú Krka folyórendszer páratlan szépségű vízeséseket és tavakat foglal magában, némelyikben még úszni is lehet.

Ha valaki külsős programra vágyik, feltétlenül keresse fel a Kornati szigeteket (természetvédelmi terület) és Zlarin szigetét, ahol búvárkodni is lehet.

Cím: Hoteli Solaris 86, 22000, Šibenik, Horvátország, telefonszám: +385 22 361 017

6. Camping de Milin Kerhe - Franciaország

fotó: Camping Milin Kerhe

A bretagne-i partvidéken található Milin Kerhe kemping lenyűgöző természeti adottságokkal bír: lazacokkal teli folyó mellett fekszik, gyönyörű erdő öleli körül. A kempingben szívesen látják a sátorozókat, a lakóautóval és a lakókocsival érkezőket is. Az erdős részen előre felállított sátrak várják azokat, akik tábori felszerelés nélkül utazgatnak.

A kemping számtalan programot kínál, a különféle sportolási lehetőségektől kezdve, a Trieux folyón való kajakozáson át a túrázásig. A tábortűz készítéshez és a családi piknikekhez is minden segítséget megadnak a kemping tulajdonosai. A tengerpart alig fél órányi autóútra fekszik Milin Kerhétől.

Cím: Rue du Moulin, 22200 Pabu, Franciaország, telefon: +33 2 96 44 05 79

7. Terme Čatež - Szlovénia

A Terme Čatež kemping - amely az elmúlt években a környékén kétszáz évvel ezelőtt felfedezett termálvizeknek köszönhetően Szlovénia legnagyobb természetes fürdőhelyévé nőtte ki magát - fő erőssége a vízi élmények. A hatalmas aquapark nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is. A számtalan medence és csúszda mellett szépség- és egészségközpont, valamint sportközpont is várja a vendégeket.

A környék kalandos erdei sétákkal csábítja a családokat, de ha valaki városnézésre adná a fejét, felkeresheti a szlovén fővárost, Ljubljanát is.

Cím: 8250 Čatež ob Savi, Szlovénia, telefonszám: +386 7 493 67 00

8. Nomád Hotel & Campsite - Magyarország

fotó: Nomád Hotel & Campsite

Ahogy azt a bevezetőben említettem, öt gyerekkel útra kelni több, mint kalandos. Ezért is örültem meg, hogy a glamping élmény már nemcsak a határainkon túl, hanem sokkal közelebb, nevezetesen a Bükkben is elérhető a Nomád Hotel & Campsite jóvoltából. A Noszvaj Síkfőkúton található Nomád Hotelben többféle szállás közül választhatnak a vendégek a jurtától a hotelig.

A sátoros rész - a tulajdonosok tudatos döntése értelmében - kifejezetten felnőttbarát övezet, amelyet elsősorban a romantikára vágyóknak ajánlanak (csend, szentimentális hangulati kellékek), a gyerekes családokat a konténerházakban és a felújított faházakban várják nagy szeretettel.

Az idelátogatók háboríthatatlanul élvezhetik a vadregényes bükki tájat, a madárcsicsergést, számtalan túraútvonal várja a lelkes kirándulókat. A változatos programokat az egri borvidék, a közelben lévő nagyobb városok pezsgő forgataga, valamint az észak-magyarországi gyógyvizekre épülő szolgáltatások biztosítják.

Cím: Noszvaj, Sikfőkút út, 5-7., 3325, telefonszám: (+36) 463 363

Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza újra, illetve nézz be Facebook-oldalunkra  vagy a weboldalra is! Klassz családos képeinket pedig az Instán és a Pinteresten tesszük közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr6912492167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mayerné Répási Adrienn 2017.05.11. 08:42:36

Gyönyörűséges helyek! legszívesebben mind kipróbálnám. De azért egy 3 hónapossal még várok ezzel:)

kmera 2017.05.11. 12:25:04

A magyar oldalon azt írják, hogy a 2017-es szezontól bezár a kemping.
süti beállítások módosítása