A család érték

Happy family

Happy family

Hogyan ismertessük meg gyerekeinkkel a húsvét bibliai eseményeit?

Avagy van húsvét a csoki nyuszin és a tojásfestésen túl

2017. április 13. - Happy Family

Még gyakran a magukat kereszténynek tituláló szülők és azok is,  akik ugyan nem hívők de tisztában vannak a Biblia kultúrtörténeti jelentőségével, húsvétkor is inkább tojásfestéssel és húsvéti nyuszis játékokkal, édességekkel foglalják el gyerekeiket. A bibliai húsvét megismertetésétől sokan mintha ódzkodnának. De miért van ez így?

csalad_olvas.jpg

Vannak szülők, akiket eleve nem feszélyeznek a „nehezebb" témák, gyakran a görög-római mondavilág és a Shakespeare mesék beleférnek mesének. A Bibliában lévő történetekről is el lehet mondani, hogy önmagukban hatnak, formálnak, tanítanak, anélkül, hogy magyarázatokat fűznénk hozzájuk. Ezek az elbeszélések azon túlmenően, hogy gazdagítják az emberek -így a gyerekek - műveltségét, taníthatnak arról is, hogy honnan jövünk, hová megyünk, kik vagyunk, mi értelme van az életünknek, mit tett Isten az emberiségért eszerint a világnézet szerint. Örök érvényű természeti képekből vett példabeszédeken keresztül a gyerekek előtt is igazságokat tárulnak fel a természetről (állatvilág példái a Példabeszédek könyvében), a barátságról (Dávid és Jonatán) a hűségről (Ruth és Naomi), mások utat mutathatnak döntéshelyzetekben (Salamon bölcs ítélete, Sámson), tanítanak megküzdeni (Dávid és Góliát), kiigazodni a világban, megmutatják mi a fontos az életben (gazdag ember és szegény Lázár, az irgalmas szamaritánus) és még annyi mindent. Húsvétkor, a keresztény világ legnagyobb ünnepén, Jézus kereszthalálát és feltámadását ünneplik, ami kiváló alkalom arra, hogy a gyerekeknek is beszéljünk ezekről az eseményekről. Hogyan lehet a gyerekek nyelvén erről a témáról megfelelően mesélni? Vannak-e hozzá segédanyagok?

Én kicsi pónim és ókeresztény ikonosztázék képi világát idéző gyerekbibliák - hogyan válasszunk?

 

 A kisebb gyerekkel ezeket a történeteket egy jól megválasztott gyermekbiblia segítségével is meg lehet ismertetni, melyek ha jól lettek megírva akkor gyermekek számára is könnyen megérthetőek. Alkamasak arra, hogy a Biblia legfontosabb történeteit, üzeneteit gyermekek számára érthetővé tegyék. Míg a felnőtt Bibliában vannak nehezen érthető történetek (még felnőttek számára is!), a gyermekbibliák történetei gyermekek számára íródtak, ezeket bátran elolvashatjuk.  A Librárius blog egy könyvkritikájában éppen azon bosszankodott, hogy annak ellenére, hogy elég nagy a választék gyerekbibliákban, nem könnyű jót találni:

Az egyik elferdített, lebutított történetekkel volt tele, a másik nyelvezete nem sokkal volt egyszerűbb, mint a Károli-Bibliáé, a harmadik illusztrációi, nos, azok pedig olyanok voltak, mintha az én kicsi pónim képi világát kereszteztük volna egy ókeresztény ikonosztázéval. (...) A Biblia tényleg elképesztően fontos ahhoz, hogy az emberek, a gyerekek megértsék az őket körülvevő világot, huszonegyedik századi Európát. Akár hívők vagyunk, akár ateisták, nekünk, szülőknek kutya kötelességünk megismertetni gyerekeinket a Könyvek Könyvével.

A blog a "Jézus meséskönyve, a Biblia" című kiadványt ajánlotta, mely mesés illusztráció mellett nyelvezetében is próbált alkalmazkodni a Biblia és a modern beszélt gyerek-ifjúsági nyelv követelményeihez. A blogunk által felkeresett hitoktató a Patmos kiadó Gyerek Bibliáját ajánlotta az óvodás korosztálynak, Szula Edit Aranykönyv - kedvenc bibliai történeteim művét pedig 4-12 éveseknek. A szerző a Biblia történeteit egyszerű, közérthető, olvasmányos stílusban meséli el. A rendkívül impozáns és gazdagon illusztrált oldalak a korabeli történeteket különösen átélhetővé teszik a gyerekek számára. A sorozat eddig megjelent köteteit német nyelvre fordították és az Európai Unió területén is forgalmazzák. 

Hogyan beszéljünk a húsvét tartalmáról gyerekeknek?

 

 - tettük fel a kérdést Sztán-Kedves Évának, aki történelem szakos tanár és bibliaoktató egy budapesti általános iskolában:

Szerintem először a húsvét jelentéséről kell beszélgetni velük, és arról, hogy eredetileg Izraelben ennek az ünnepnek a neve páska (elkerülés). Párhuzamot lehet vonni az Ószövetséggel, a zsidó nép történelmében az egyik legfontosabb esemény kapcsolódik ehhez, amikor is a 400 éves egyiptomi fogságból Isten megszabadította Izrael népét. Jézus keresztre feszítése előtti napon is a tanítványaival a páskát ünnepelték meg, ami az utolsó vacsora néven lett híres. A konkrét események elmondása mellett fontos, hogy a gyerekek megértsék, hogy Jézus keresztrefeszítése és halála csak pillanatnyilag volt szomorú esemény, és nem ismétlődik meg évente. A feltámadással az emberiség történetében egy új korszak kezdődött el, aminek a jelentőségét a húsvét alkalmával sokkal jobban kellene hangsúlyozni. A megváltás eseményét úgy lehetne leginkább elmagyarázni a gyerekeknek, hogy van két jó barát, és az egyik nagyon rossz dolgokat cselekszik, és amikor eljön a büntetés ideje, ártatlan barátja minden büntetést magára vállal, hogy ezzel megmentse a másikat. A téma feldolgozásához ajánlom a Bevezetés a Biblia világába című munkafüzet-sorozatot, amely kisiskolásoknak készült.

a_biblia_vilaga_1-600x600.png

Miért  gondolják sokan, hogy nehéz Jézus haláláról és feltámadásáról beszélni a gyerekeknek? 

 

 Ezekkel a kérdésekkel Szobota Orsolya ifjúsági lelkészt is megkerestünk:

Úgy gondolom, hogy nincs tabutéma még kisgyerekeknél sem, inkább arra kell odafigyelni, hogy a megfelelő korú gyerekeknek megfelelő mélységben és részletességgel beszéljünk a dolgokról. A halál tipikusan egy olyan téma, amit előbb-utóbb át kell beszélni velük. A húsvét, azaz a feltámadás ünnepe kapcsán pedig egy olyan reménységet is adhatunk nekik, hogy látjátok, volt egy ember, aki még ebből az állapotból is kijött, és ez alapja lehet az ő későbbi hitbeli meggyőződésüknek.

orsolya_small.png
Szobota Orsolya ifjúsági lelkész. Fotó: Ladjánszki Máté Photography
Az ifjúsági lelkész, - aki egyébként 3 gyermekes édesanya is - erre a kérdésünkre is válaszolt: mi lehet az oka Magyarországon annak, hogy a halál, a szenvedés sokkal inkább előtérben van, mint a feltámadás, az ahhoz kapcsolódó öröm és dicsőség?
Talán az az oka, hogy egyelőre kevesebben vannak, akik egy hitbeli meggyőződésen alapuló nyugalommal tudnak a halál és a feltámadás témájához viszonyulni. Ezt szülőként, nagyszülőként mi is közvetíthetjük a fiatalabb generációnak, hiszen nem mindegy, hogy valaki egy életen át szorong a haláltól való félelemtől, vagy bizalommal néz ezen életesemény elébe, és várja a feltámadás általi folytatást. Ha már keresztény nemzetnek aposztrofáljuk magunkat, legyen ez is a szocializáció része.

Néhány játék az olvasáson túl

 

Amerikai oldalakon sok érdekes feladatot és családi kézműveskedéshez lehet inspirációt szerezni. Bár itt is vannak kivételek. A Jézus akció hős viszont pont egy negatív példa, ami nagyon sokakban ki is verte a biztosítékot. Nem is csoda hiszen a morbid játékban a gyerekek végigjátszhatják Jézus Krisztus halálát, úgy hogy közben saját kezűleg keresztre feszíthetik, majd halálra döfködhetik a magatehetetlen fröccsöntött Jézus figurát.

Akkor inkább sokkal jobbak és ötletesebbek az üres WC-papír gurigából készített figurák, amely készítése közben a szereplőkről és a történetről is lehet beszélni. Az ünnepre készülődve ajánlatban az ügyes kezű gyerekek és szüleik akár is elkészíthetik a bibliai szereplőket és az üres sírt is.

jesus-toilet_paper_roll.jpg

religious_easter_craft_for_kids.jpg

diy_jesus.jpg

Képek forrása itt

A kicsit nagyobbak pedig lehet, hogy LEGO-ból is képesek megformálni a húsvéti eseményeket. Egy blogon felhívják a szülői kommunikáció fontosságára a figyelmet:

"Az első, hogy tök jó, ha a gyereket foglalkoztatja otthon annyira a Biblia, az ószövetségi történetek, Jézus élete, hogy legóval eljátssza. Itt nagyon fontosnak gondolom a szülői kommunikációt, segíteni a gyerek fantáziáját, ilyenkor ő jön rá, hogy mik a korlátai a legónak, hogy mit szeretne kifejezni, de nem tudja kifejezni a legóval. Azt gondolom, ez az épülési folyamat teljesen más, mint egy képanyagilag kétes és motívumaiban nagyon megkérdőjelezhető “Bibliát” a kezébe nyomni. Nyilván a szülői segítség sokat segíthet, de hangsúlyozom, hogy teljesen más, amikor a gyerek a maga fantáziáját felhasználva játszik a történetekkel, mint amikor készen kapja..."

utolso_vacsora.jpg

holyweekeasterlego_28_of_37.jpg

jesus_tomb.jpg

ressurection.jpgKépek forrása és további bibliai történetek Legoból itt és itt.

 Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza újra, illetve nézz be Facebook-oldalunkra  vagy a weboldalra is! Klassz családos képeinket pedig az Instán és a Printeresten tesszük közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://happyfamily.blog.hu/api/trackback/id/tr3512417979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása